Askerlikte Kaç Dönem Var ?

Sevval

New member
Askerlikte Kaç Dönem Var? Bunu Öğrenmek İçin 40 Yıl Düşünmek Yeter!

Herkese merhaba forumdaşlar!

Bugün çok stratejik bir konuya değineceğiz: Askerlikte kaç dönem var? Evet, bu kadar ciddi bir soruya eğlenceli bir açıdan yaklaşmak biraz zor olabilir gibi gözükse de, neden olmasın? Askerlik dediğimizde, zaten hayatımızda bir kere girince "gönüllü" olarak girilen o "dönemler"in ne kadar renkli ve değişken olabileceğini az çok herkes biliyor. Bir yandan da şöyle bir durum var: Askerlik bizler için nasıl bir konuysa, kadınlar için de "içsel bir yolculuk" gibi bir şey. Gelin, hep birlikte gülümseyerek bakalım!

Askerlikte Dönemler: Bir "Stratejik Zeka" Testi

Evet, erkekler için askerlik bir çeşit strateji oyununa dönüşüyor. Tabii, burada "strateji" derken, askeri eğitim veya "dönem" sayısının ne kadar kritik olduğu üzerinde duruyorum. Kadınlar da "Benim için dönem değil, tamamen duygusal bağ kurma işi!" deseler de, biz erkekler askere giderken, “Hangi dönem biterse daha erken eve dönerim?” sorusuyla günlerini geçiriyor. Tabii, bu konuda kadınların empatik yaklaşımlarını bir kenara bırakıp, biraz daha çözüm odaklı düşünmemiz gerektiği ortada!

Öncelikle askerdeki "dönem" olayına değinelim. Askerlik aslında bir dönemden çok, bir çırpıda gelip geçen bir "süreç" gibi bir şey. Peki, bu dönemler gerçekten ne kadar? Tamam, biz erkeler bunun üzerinde stratejik hesaplamalar yaparak ilerliyoruz. Kısaca, hepimiz bu sistemi çözmeye çalışıyoruz. Bu yüzden "dönem" kavramı, askerdeki aslında en zor şey. Dönemler arasında atlayarak “ev”e dönebilme şansımız var mı? Kadınlar bu kadar derinlemesine düşünmüyor tabii, çünkü onlar için her şey "narin" ve "gönülden" bağlanmakla ilgili!

Askerlikte Dönemler: Kadınlar Neden Daha Empatik Bakıyor?

Tabii, biz erkeklerin bakış açısı biraz daha stratejik olabilir, ama işin bir de kadınlar cephesi var. Herhalde onlar da askerliğin zorluğunu içtenlikle anlıyorlar. Çünkü kadınlar, askerlikte geçen zamanın, "bireysel bir duygusal yolculuk" olduğunun farkına varıyorlar. Her ne kadar askerdeki dönemeçler, koğuş arkadaşlarıyla geçirilen zamanlar, kışlada yaşanan maceralar kadar stresli olsa da, kadınlar hep şu soruyu soruyor: "Ne zaman eve gelir, nasıl sağlıklı bir dönüş yapar?" Yani, hem "evde" hem de "askerde" empatik bir anlayışla yaklaşıyorlar.

Bir kadın için askerlikteki her dönemin, erkeklerin hissettikleri gerilimli günlere denk gelmesinin sebebi; aslında "duygusal bir yolculuğa" çıktıklarında dönemin aslında ne kadar zorlu olduğunu anlamaları. Bu sebepten, "Dönemler bitmez mi?" gibi sorular kadınların daha dikkatli düşündüğü bir konu. "Acaba evine dönen asker nasıl hissedecek?" diye düşünmek, belki de en temel insani duygulardan biri. Erkekler tabii ki bu kadar empatik olamazlar! Onlar için "dönem" bitse de, "evin yolu" hala çok uzundur.

Eğitim, Eğitim, Eğitim... Ve Dönemler!

Bir de şu var ki; askerliğin eğitimi de bir dönem. Yani, kışlaya gittiğinizde, size verilen eğitimleri en iyi şekilde yapmak zorundasınız. İşin içinde bu kadar "kurallı" bir ortam olduğunda, biz erkeklerin dönemi geçtiğinde hissettikleri tam olarak şu: "Ooo, ben bu görevimi başarıyla tamamladım, sıra diğerlerine geldi!" Ama işin içine empati girince, bu konuda daha da ilginç bir bakış açısı doğuyor. Kadınlar için askerlikte geçirdiğimiz "dönem" aslında sadece "görünen" zaman dilimi değil, aynı zamanda kişinin duygusal ve ruhsal bir değişim süreci. Belki de bu yüzden kadınlar, askerlik gibi bir dönemi hep "kapsayıcı" ve "daha uzun soluklu" düşünüyorlar.

Bir "Kısa Dönem", "Uzun Dönem" Mi?

Askerlikte her dönemin kendi içinde farklı "büyüklükleri" var, işte tam burada işin içine "kısa dönem" ile "uzun dönem" gibi kavramlar giriyor. Erkekler bu ikisi arasındaki farkı çok iyi bilirler! Kısa dönem dediğinizde, genellikle herkesin gözünde bir nevi "şans" doğar, çünkü bu dönem genellikle dört ay civarında sürer ve askerlik süresinin kısa olması, askerlerin "özgürlük" anlayışını tetikler. "Kısa dönem" ile "uzun dönem" arasındaki fark, kadınların "planlı" yaklaşımlarını test ederken, erkeklerin genellikle çok “anlık” ve “kriz odaklı” takılmalarına olanak verir.

Kadınlar ise bu konuda daha stratejik düşünürler, mesela "Kısa dönem bitince, uzun dönem de geçecek, ondan sonra kısa dönem yerine, uzun tatil gelir" diye bir hesap yapabilirler. Askerlik ve dönemler konusunda kadınlar, empatiyi her an ilke edinerek ve büyük bir içsel planlama yaparak, hem duygusal hem de stratejik çözümler öneriyorlar.

Söz Sizde Forumdaşlar!

Şimdi, bir soru da size! Askerlikteki en komik dönem anınız nedir? Kısa dönem mi, yoksa uzun dönem mi daha zorlayıcıydı? Erkekler, sizce askerlikte hangi dönem daha stratejik? Kadınlar, askerlik konusunda “empati” yaptığınızda en çok hangi noktada zorlandınız?

Hadi bakalım, herkesin dönemi farklıdır ama burada herkesin birbirini gülümsetmeye hakkı var! Yorumlarınızı bekliyoruz!