Amerikan beslenme düzenini iyileştirmek amacıyla ABD Gıda ve İlaç İdaresi Perşembe günü bir gıdanın “sağlıklı” olarak nitelendirilmesinin ne anlama geldiğine dair yeni bir tanım yayınladı.
Meyve aromalı yoğurt, zenginleştirilmiş beyaz ekmek ve şekerli enerji barları gibi ürünlerin, doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker açısından belirli sınırları aşmaları halinde kendilerini sağlıklı olarak etiketlemelerine artık izin verilmeyecek.
Aynı zamanda somon, badem ve hatta su gibi besinler de ilk kez sağlıklı sayılacak.
Yeni tanım, Tarım Bakanlığı ile Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan Amerikalılar için Beslenme Kılavuzlarında sunulan tavsiyeleri yansıtıyor. FDA, market arabalarını doldururken paketlenmiş gıdalardaki sağlık iddialarını dikkate alan tüketicilerin daha besleyici bir beslenme düzenine yönlendirileceğini umuyor.
Amerikalıların diyetlerinde biraz yardıma ihtiyaç duyabileceğine şüphe yok. Örneğin, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yürütülen ulusal araştırmalara göre ABD'li yetişkinlerin yarısından azı herhangi bir günde bir parça meyve yiyor ve yalnızca %12'si önerilen günde 1,5 ila 2 fincan meyve tüketiyor. Amerikalılar sebze konusunda hedeften daha da uzaktalar; yalnızca %10'u günde 2 ila 3 bardak sebze tüketimi hedefini karşılıyor.
Öte yandan FDA, %90'ımızın çok fazla sodyum, %75'inin çok fazla doymuş yağ ve %63'ünün de çok fazla ilave şeker tükettiğini belirtti.
Sağlıklı gıdaların yeni tanımı, protein ve tam tahıllar gibi değerli besinleri de içerseler bile aşırı sodyum, doymuş yağ ve ilave şeker içeren gıdaları hariç tutarak bu durumu tersine çevirmeyi amaçlıyor.
Spesifik limitler besin gruplarına göre değişmektedir. Sınırlar aynı zamanda bir ürünün bireysel bir gıda (peynir gibi), bir “karışık ürün” (tuzlu karışım gibi) veya tam bir yemek (dondurulmuş bir akşam yemeği gibi) olmasına da bağlı olacaktır.
Örneğin, yoğurt gibi bir süt ürününün sağlıklı olarak nitelendirilebilmesi için, 2/3 fincanlık tek bir porsiyonun önerilen günlük ilave şeker miktarının %5'inden, önerilen günlük şeker miktarının %10'undan fazlasını içermemesi gerekir. sodyum veya önerilen günlük doymuş yağ miktarının %10'u.
Bu sınırlar 2,5 gram ilave şeker, 230 miligram sodyum ve 2 gram doymuş yağ anlamına gelir. Tek bir porsiyon Chobani çilekli Yunan yoğurdu, 9 gram ilave şeker içerdiğinden hedefi kaçıracaktır. Chobani'nin 5 gram ilave şeker içeren “az şekerli” çeşidi de aynı şekilde.
Şeker, tuz ve yağ yeni kriterlerin yalnızca bir kısmıdır. FDA, yeni sağlıklı tanımını karşılamak için gıdaların minimum miktarda protein, tam tahıl, meyve, sebze veya yağsız veya az yağlı süt ürünleri içermesi gerektiğini söyledi.
Yumurta, fasulye, deniz ürünleri ve kuruyemişler gibi bütün gıdalar, hiçbir katkı maddesi olmadan (su hariç) satılırsa otomatik olarak sağlıklı olarak nitelendirilecektir. Bu, avokado, zeytinyağı ve somon gibi yüksek yağlı balıklar gibi gıdaların ilk kez sağlıklı olarak etiketlenmeye uygun olmasını sağlıyor. Ajans, meyve, sebze ve balıkların taze, dondurulmuş veya konserve olması halinde kesime uygun olacağını ve bu sayede çeşitli bütçelere sahip kişilerin erişebileceğini söyledi.
Bununla birlikte, zenginleştirilmiş ekmekler, tahıllar, meyveli atıştırmalıklar, granola barlar ve meyve kokteyli gibi ürünler, yeni tanımı karşılayacak şekilde yeniden formüle edilmedikçe etiketi kaybedecek.
American Heart Assn.'nin genel müdürü Nancy Brown, yeni tanımın gecikmiş olduğunu ve gıda üreticilerini daha sağlıklı ürünler yaratmaya motive ederek Amerikalıların beslenmelerini iyileştireceğini umduğunu söyledi. Ancak ürünlerin ambalajlarının ön kısmında beslenme etiketi taşımasının daha anlamlı olacağını, bunun tüketicilerin daha sağlıklı seçenekleri belirlemesini ve seçmesini kolaylaştıracağına inandığını da sözlerine ekledi.
1994 yılında yayınlanan sağlıklı gıdaların önceki tanımı daha çok toplam yağ ve kolesterole odaklanıyordu. O günden bu yana beslenme bilimciler, tüm yağlara aynı şekilde davranılmaması gerektiğini ve fındık, tohum, balık ve bazı bitkisel yağlarda bulunan doymamış yağların hastalık riskini azaltabileceğini fark etti.
Eski tanım aynı zamanda gıdaların önerilen günlük A vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, protein veya lif miktarının en az %10'unu sağlamasını gerektiriyordu. FDA, tüketicilerin sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalarına yardımcı olmak için odağını belirli besinlerden daha büyük gıda gruplarına kaydırdığını söyledi.
Kötü beslenme, ABD'de kalp hastalığı, felç, diyabet ve bazı kanser türleri de dahil olmak üzere önde gelen ölüm nedenlerinin çoğu için bir risk faktörüdür.
FDA, gıda üreticilerinin yeni tanıma uymaları için üç yılı olacağını, ancak yeni kriterleri karşılayanların “sağlıklı” etiketini kullanmaya başlamak için o kadar uzun süre beklemelerine gerek olmadığını söyledi.
Meyve aromalı yoğurt, zenginleştirilmiş beyaz ekmek ve şekerli enerji barları gibi ürünlerin, doymuş yağ, sodyum ve ilave şeker açısından belirli sınırları aşmaları halinde kendilerini sağlıklı olarak etiketlemelerine artık izin verilmeyecek.
Aynı zamanda somon, badem ve hatta su gibi besinler de ilk kez sağlıklı sayılacak.
Yeni tanım, Tarım Bakanlığı ile Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan Amerikalılar için Beslenme Kılavuzlarında sunulan tavsiyeleri yansıtıyor. FDA, market arabalarını doldururken paketlenmiş gıdalardaki sağlık iddialarını dikkate alan tüketicilerin daha besleyici bir beslenme düzenine yönlendirileceğini umuyor.
Amerikalıların diyetlerinde biraz yardıma ihtiyaç duyabileceğine şüphe yok. Örneğin, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yürütülen ulusal araştırmalara göre ABD'li yetişkinlerin yarısından azı herhangi bir günde bir parça meyve yiyor ve yalnızca %12'si önerilen günde 1,5 ila 2 fincan meyve tüketiyor. Amerikalılar sebze konusunda hedeften daha da uzaktalar; yalnızca %10'u günde 2 ila 3 bardak sebze tüketimi hedefini karşılıyor.
Öte yandan FDA, %90'ımızın çok fazla sodyum, %75'inin çok fazla doymuş yağ ve %63'ünün de çok fazla ilave şeker tükettiğini belirtti.
Sağlıklı gıdaların yeni tanımı, protein ve tam tahıllar gibi değerli besinleri de içerseler bile aşırı sodyum, doymuş yağ ve ilave şeker içeren gıdaları hariç tutarak bu durumu tersine çevirmeyi amaçlıyor.
Spesifik limitler besin gruplarına göre değişmektedir. Sınırlar aynı zamanda bir ürünün bireysel bir gıda (peynir gibi), bir “karışık ürün” (tuzlu karışım gibi) veya tam bir yemek (dondurulmuş bir akşam yemeği gibi) olmasına da bağlı olacaktır.
Örneğin, yoğurt gibi bir süt ürününün sağlıklı olarak nitelendirilebilmesi için, 2/3 fincanlık tek bir porsiyonun önerilen günlük ilave şeker miktarının %5'inden, önerilen günlük şeker miktarının %10'undan fazlasını içermemesi gerekir. sodyum veya önerilen günlük doymuş yağ miktarının %10'u.
Bu sınırlar 2,5 gram ilave şeker, 230 miligram sodyum ve 2 gram doymuş yağ anlamına gelir. Tek bir porsiyon Chobani çilekli Yunan yoğurdu, 9 gram ilave şeker içerdiğinden hedefi kaçıracaktır. Chobani'nin 5 gram ilave şeker içeren “az şekerli” çeşidi de aynı şekilde.
Şeker, tuz ve yağ yeni kriterlerin yalnızca bir kısmıdır. FDA, yeni sağlıklı tanımını karşılamak için gıdaların minimum miktarda protein, tam tahıl, meyve, sebze veya yağsız veya az yağlı süt ürünleri içermesi gerektiğini söyledi.
Yumurta, fasulye, deniz ürünleri ve kuruyemişler gibi bütün gıdalar, hiçbir katkı maddesi olmadan (su hariç) satılırsa otomatik olarak sağlıklı olarak nitelendirilecektir. Bu, avokado, zeytinyağı ve somon gibi yüksek yağlı balıklar gibi gıdaların ilk kez sağlıklı olarak etiketlenmeye uygun olmasını sağlıyor. Ajans, meyve, sebze ve balıkların taze, dondurulmuş veya konserve olması halinde kesime uygun olacağını ve bu sayede çeşitli bütçelere sahip kişilerin erişebileceğini söyledi.
Bununla birlikte, zenginleştirilmiş ekmekler, tahıllar, meyveli atıştırmalıklar, granola barlar ve meyve kokteyli gibi ürünler, yeni tanımı karşılayacak şekilde yeniden formüle edilmedikçe etiketi kaybedecek.
American Heart Assn.'nin genel müdürü Nancy Brown, yeni tanımın gecikmiş olduğunu ve gıda üreticilerini daha sağlıklı ürünler yaratmaya motive ederek Amerikalıların beslenmelerini iyileştireceğini umduğunu söyledi. Ancak ürünlerin ambalajlarının ön kısmında beslenme etiketi taşımasının daha anlamlı olacağını, bunun tüketicilerin daha sağlıklı seçenekleri belirlemesini ve seçmesini kolaylaştıracağına inandığını da sözlerine ekledi.
1994 yılında yayınlanan sağlıklı gıdaların önceki tanımı daha çok toplam yağ ve kolesterole odaklanıyordu. O günden bu yana beslenme bilimciler, tüm yağlara aynı şekilde davranılmaması gerektiğini ve fındık, tohum, balık ve bazı bitkisel yağlarda bulunan doymamış yağların hastalık riskini azaltabileceğini fark etti.
Eski tanım aynı zamanda gıdaların önerilen günlük A vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, protein veya lif miktarının en az %10'unu sağlamasını gerektiriyordu. FDA, tüketicilerin sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalarına yardımcı olmak için odağını belirli besinlerden daha büyük gıda gruplarına kaydırdığını söyledi.
Kötü beslenme, ABD'de kalp hastalığı, felç, diyabet ve bazı kanser türleri de dahil olmak üzere önde gelen ölüm nedenlerinin çoğu için bir risk faktörüdür.
FDA, gıda üreticilerinin yeni tanıma uymaları için üç yılı olacağını, ancak yeni kriterleri karşılayanların “sağlıklı” etiketini kullanmaya başlamak için o kadar uzun süre beklemelerine gerek olmadığını söyledi.