Kara liste nasıl olur ?

Efe

New member
Kara Liste: Bir Erkek ve Bir Kadının Farklı Perspektiflerinden Hayata Bakış

Herkese merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün tam da "Kara Liste" meselesini konuşalım dedim ama bu sefer ciddi ciddi tartışmak yok. Hadi biraz eğlenelim, bol bol gülelim! Kara Liste derken, tabii ki o ünlü "banlılar" listesinden bahsetmiyorum, hani "Yapma, yapma!" dediklerimiz... Ama bir de hayatın kara listesine düşen insanlar vardır, değil mi? Kimileri direksiyonla yola koyulur, kimileri ise ilişki odaklı bir çözüm arar. Yani, her şeyin bir çözümü vardır... Ama bazen de "Hayat seni kara listeye aldı!" demek şart olur.

Bu yazıda sizleri hem güldüreceğim hem de erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı yaklaşımlarını eğlenceli bir biçimde harmanlayıp kara liste meselesine yakından bakacağız. Hadi, keyifli okumalar!

Kara Liste: Ne Olur Beni Listenden Çıkar!

Evet, bir erkeği düşünün. Gözlerini kamaştıran teknolojik bir cihaz almış ve sosyal medyada mutlu bir şekilde yeni telefonunun kutusunu açıyor. Tam o sırada, hayatının kadın figürü (hani o eski sevgilisi ya da eşinden bahsediyorum) hemen mesaj atar: "Telefon almışsın ama bana yazmayı unuttun, yine mi kara listeye girdim?"

Erkek hemen çözüm odaklı, ceketini giyer, telefonunu cebine koyar, stratejik bir hamleyle yanıt verir: "Evet, şimdi mesajı gördüm, ama neden kara listeye giriyorsun? Hem eski telefonumdan da yazıyordum zaten!" Kadın ise empatik bakış açısıyla hemen bir kıskanmışlık duygusu içinde şunu düşünür: "O zaman ben telefonunu her değiştirdiğinde, seni kara listeye almak hakkım değil mi?!"

Hani bir an olur, "Neden böyle oluyor?" derken, kadınlar en çok bunu düşünür. Bu soru, karşılarındaki insanı "belki daha dikkatli, daha hassas" olmasını bekleyen bir soru olur. Çünkü kadınlar, ilişkilerde en küçük sinyalleri bile anlamaya, her şeye empatik yaklaşmaya bayılırlar. Tabii, erkeklerse bunun "pahalı telefonun kabına göre" olduğunu düşünür ve bir çözüm önerisi sunar: "Bir dahaki sefere, bir telefonun daha var, niye kullanmıyorsun?"

Kara Liste: Erkekler Neden O Anı Yaşar?

Kadınlar her zaman empatik yaklaşır derken, erkekler ise stratejik planlamayı sever. Bir erkek kara listeye alındığında, yalnızca gerginlik ve düşük notlar gelmez; aynı zamanda çözüm önerisi olarak "Hadi, bunu nasıl çözebiliriz?" sorusu da gelir. Erkeklerin gözünde her mesele "çözülebilir"dir. Yani, erkekler bir kadının "kara listeye alınma" durumunu bizzat kendilerinin “çözüm stratejisi” olarak görürler. Şunu anlatalım:

Erkek evde televizyon izlerken, elinde kumanda, sesini açar. Sonra, telefonuna gelen bir mesajı görür: "Beni neden kara listeye aldın?!" Erkek hemen çözüm önerisini ortaya koyar: "Şimdi seni kara listeye almadım, ama mesaj atmaya geç kalmışım, değil mi?" Kadın ise bu noktada duygusal olarak devreye girer, "Yani bunu çözecek misin?" diye sorar, ama ne cevap alır? "Tabii, hemen halledeceğim, mesela biraz dikkat etmeliyim bir dahaki sefere." O an, kadınlar için biraz daha derin bir analiz başlar: "Acaba sadece biraz mı dikkat etmeliyim?" diye düşünürler.

Yani, erkeklerin kafasında bir şey netleşmiştir: “Durumu düzeltiriz” diyerek, çözüm odaklı bir hareketle listeyi ortadan kaldırabilirler. Ama işin gerçeği, bu çözüm genellikle kadının empatik bakış açısını anlayıp daha dikkatli olmaya başlamaktır.

Kara Listeyi Kapatmanın Yolu Nedir?

Şimdi gelelim hepimizin en merak ettiği kısma: Kara listeyi nasıl kapatabiliriz? Düşünsenize, uzun bir sohbeti sona erdirip hiç kimseyle görüşmeme kararı aldınız, bir arkadaşınıza, sevgilinize ya da birilerine… Hadi bunu iki farklı açıdan inceleyelim:

1. Erkek bakış açısı: "Kara listeye girmek istemiyorsan, çözüm odaklı olman gerek. Ya bir çözüm önerisi bulacaksın ya da bu durumu büyütüp gerçekten tüm ipleri koparacaksın!" Erkekler, genelde duygusal analiz yapmadığı için, çözüm önerileri sunmakla bir hayli meşguldür. Mesela, unutulmaz bir an yaşanmışsa, erkek hemen hatırlatır: "Ama hatırlıyor musun, geçen gün bunu söyledik!" Tamam, bazen erkeklerin bu tür açıklamaları, olayı daha karmaşık hale getirebilir ama çözüm arayışı asla sona ermez.

2. Kadın bakış açısı: "Beni bir dakika düşün, bir şeylere takıldım. Hepimiz bir an bir hata yapabiliriz." Kadınlar, erkeği önce anlamaya çalışır. Bu yüzden, kara liste olaylarında empatik bir yaklaşım geliştirebilirler. Belki de karşındaki kişi, sadece iletişimde daha dikkatli olmalı, ya da seninle daha hassas bir şekilde iletişim kurmalıdır. Tabii ki, bunun da bir çözümü vardır!

Evet, Gerçekten Kara Liste Nedir?

Kara liste, öyle ya da böyle hayatın bir parçasıdır. Ama bu listeyi uzun süre elinde tutmak, işi bitirmek anlamına gelmez. O yüzden kara listeyi anlayışla karşılayın, belki de sadece bir yanlış anlaşılmadır. Kendinizi dinlerken ya da karşınızdakini anlamaya çalışırken, eninde sonunda işler daha iyiye gider.

Şimdi soru şu: “Siz kara listeye alındınız mı?” Hadi bakalım, ne düşündüğünüzü yorumlarda görelim! Kendinizi kara listeye alan birini buldunuz mu, yoksa sadece şüpheli bir durum mu söz konusu?

Hadi, yorumlarınızı bekliyorum!