Katkıda bulunan: Yemekten ve sürekli saldırı altında, biz Gazans her gün ölüyoruz

AMate

Global Mod
Global Mod
Hiçbir kelime bugün Gazze'deki gerçeği bundan daha iyi yakalayamaz: Ölüyoruz. Her gün, akla gelebilecek her şekilde ölüyoruz. Ölüm, füze, ateşli, çökmüş bina, ilaç eksikliği ve korku ile gelir. Ve şimdi bir kez daha, Açlıkla gelecek gibi İsrail insani malzemeleri kapattı – ile anlaşma sadece Trump yönetimi değil, aynı zamanda ABD halkının örtük desteği ve Avrupa Hukukun üstünlüğüne ve zulümleri durdurmaya karar vermeyen hükümetleri seçti.

Birçoğu, yakında batı televizyon ekranlarında tekrar görülecek olan küçük boş gövdelerden sorumludur.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Başkan Trump Bu ay tekrar buluştu – Güç ve konfor pozisyonlarından, asla karşılaşmayacakları insanların kaderine karar vermek. Kararlarında Gazze'nin çocukları teminat haline getirilir. Anneler, babalar ve tüm aileler bir satranç tahtasında, tek kullanımlık figürlerdir.

Mutfaklarımız ev gibi kokuyordu – sıcak baharatlar, zeytinyağı, öğleden sonra ekmek pişirme. Şimdi hiçbir şey gibi kokmuyorlar. Sadece metal kutular ve kurutulmuş mallar temizleyebiliriz. Ateşkes sırasında ölçeklendirilebilen hisse senetleri “pratikte bitti”Birleşmiş Milletler Filistinliler Yardım Ajansı'ndan John Whyte'ye göre. Altı hafta boyunca devam eden İsrail ablukası nedeniyle Gazze'ye yardıma girmedi. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze'de yiyeceklerin bittiğini söyledi.

Yiyebildiğimizde, sadece hayatta kalmak, dolu olmamak. Neşe hissetmemek. Çocuklar plastik kapları tutan yardım yemekleri için sıraya girer. Anneler bebeklerinin aç çığlıklarını susturmaya çalışırken parçalanır. Babalar yere bakarlar, ailelerini sağlayamadığı için utanırlar. Hiçbir şeyin yanına bir şeye dönüşmeye çalışıyoruz, ancak hayal gücü bile yorgun.

Meyve, sebze, et – bunlar şimdi anılar. Geçmişte, kuşatma altında bile, ne kadar az şey paylaştık. Ama bu sefer farklı. Raflarımız çıplak.

Buna nasıl geldi? Dünya, bir ateşkes şartlarını şekillendirmek için kaldıraç olarak toplu cezanın kaldıraç olarak kullanıldığı bir yere nasıl ulaştı?

Bu savaşın bir sonucu değil. Bu bir strateji. Kasıtlı ve sistematik bir İsrail çabası – Batı kabulü ile – açlığı bir tür kontrol haline getirmek için. Bir insanı baskıya direnmek için çok zayıflamış bir nüfusa dönüştürmenin bir yolu. Bu rasyonel değil. Kaldırılıyor.

Ve yine de, kim olduğumuzu hatırlıyoruz. Büyükanne ve büyükbabamızın evlerinden zorlandığı 1948'i hatırlıyoruz. 1967'yi tekrar söküldüğümüzde hatırlıyoruz. Her bölümde, topraklarına dikildik. Ama bu sefer İsrail de tarlaları aldı. İsrail bir zamanlar onları döşeyen suyu, tohumları ve elleri aldı. İnsan hakları grubu Al-Haq'a göre, Gazze'nin% 70'inden fazlasına artık sakinleri tarafından erişilemiyor. raporlar İsrail'in arazinin% 37'sinden fazlasını ele geçirdiğini gösteriyor.

Ve yine de, nasıl bilirdiniz? CNN'nin artık nadiren bizi kapsadığı söylendi. Gazze halkı son dakika haber uyarılarında görünmüyor. Hayatlarımızı çok politik, çok rahatsız edici bulan insanların editoryal kararları ile görünmez hale getirildik – izleyicileri acılarımızı dikkate değer olarak kabul eden.

Bir anne gördün mü bölme Beş çocuk arasında tek bir ekmek mi? Duydun mu ölen çocuk bir kalabalık bir yemek için karıştırılırken bir tencereye çırpıldıktan sonra haşlanmadan mı? Hikayeler gerçek dışı geliyor, ama değiller.

Kedim bile açlık çekiyor ve ona nasıl yardım edeceğimi bilmiyorum. Ancak bazı insanlar tüm toplulukların açlıktan ölmesini ve hiçbir şey hissetmediğini izleyebilir.

Haber konferanslarında insan haklarından bahseden aynı uluslar Gazze'de bu haklar çiğnendiğinde sessiz kalıyor. Güney Afrika Uluslararası Adalet Divanı'na bir soykırım davası getirdiğinde bile, mahkeme dikkatli bir şekilde yanıt verdi – bir karar değil, bir talep: sivilleri bombalamayı bırak, yardım et. Bu göz ardı edildi bile. Bombalar yine de düştü. Yardım engellendi. Talep, İsrail'in müttefikleri – Fransa, Almanya, ABD – tarafından mahkemeyi “soykırım” kelimesini söylememeye çağırdı. Sanki dil bedenleri gizleyebilirdi.

Bu sadece Gazze ile ilgili değil. Adalet fikrinin çöküşüyle ilgili. Yasa iktidara gelirse, onsuz olanlar için ne kalır?

İnsanlar ne tür bir miras geride bırakmak istediklerini seçmelidir. Açlık ve İsrail istismarları karşısında sessizlik olacak mı? Ya da adaletin retorikten daha fazlası olduğu cesaretten biri?

Acımaya ihtiyacımız yok. Sempatiye ihtiyacımız yok. Haklara ihtiyacımız var. Yiyeceklere ihtiyacımız var. Güvenliğe ihtiyacımız var. Bir ateşkes sadece başlangıçtır. Kuşatma, apartheid, çoklu yer değiştirmeler – bunlar dipnotlar değil. Onlar hikaye.

Ve bir gün, bu bittiğinde – korku tamamen gün ışığına çıkarıldığında – dünya sorulacak: Bunun olmasına nasıl izin verdiniz?

Nour Khalil Abushammala, Filistinli stajyer bir avukat ve Gazze City merkezli insan hakları savunucusudur.