Paco Ignacio Taibo II: TikTok çağında kitap okumanın savunucusu

AMate

Global Mod
Global Mod
Meksika Şehri —

Meksika'nın en ünlü romancıları, tarihçileri ve solcu aktivistleri arasında yer alıyor. Ancak Paco Ignacio Taibo II, en çok kurgusal ikinci kişiliğiyle tanınır: Héctor Belascoarán Shayne, 1970'lerin Mexico City'sinin karanlık derinliklerinde adaletsizlik, yolsuzluk ve suçla yüzleşen türünün tek örneği bir özel dedektiftir. Gerilim, kara komedi ve Meksika başkentinin şeytanına özgü rengarenk bir oyuncu kadrosuyla noktalanan bu Guzel'in maceraları, filmlere ve bir Netflix dizisine dönüştürüldü ve İngilizce'ye ve diğer dillere çevrildi.

75 yaşındaki Taibo, aralarında dokuz Belascoarán gizemi, biyografi (konular arasında Ernesto “Che” Guevara ve General Francisco “Pancho” Villa'nın da bulunduğu) ve 1968 Mexico City öğrenci protestoları gibi tarihi olaylara dair düşüncelerin de bulunduğu 40'tan fazla kitap kaleme aldı. kendisinin de katılımcı olduğu bir etkinlik.

Üretken yazar aynı zamanda bir tür kültür komiseri olarak da görev yapıyor ve 90 yıllık geçmişinde türler arasında 10.000'den fazla kitap yayınlayan hükümetin yayınevi El Fondo de Cultura Económica'nın başında bulunuyor. El Fondo'nun, dünyanın en kalabalık İspanyolca konuşulan ülkesi olan Meksika'da ve Latin Amerika ve İspanya'da kitapçıları var.

Taibo'nun uzun zamandır arkadaşı ve solcu yoldaşı, Meksika'nın eski başkanı Andrés Manuel López Obrador, yayın görevi için onu aday gösterdi. López Obrador'un Ekim ayında göreve gelen halefi Başkan Claudia Sheinbaum, onu yeniden göreve atadı.

Taibo, El Fondo'nun Mexico City'deki ana kitapevinin dışındaki bir kafede The Times'a konuştu. Yazar, kot pantolon ve kırmızı polo tişört giyerek, edebiyat, politika, dijital çağda okuma ve ölümlülük üzerine ileri sürerken, art arda Marlboro içiyor ve çoğu zaman küçümsediği ABD kültürünün temel dayanakları olan Coca-Cola'yı yudumluyordu. Bu konuşma uzunluk ve netlik açısından düzenlendi.

El Fondo de Cultura Económica nedir?

El Fondo, devlet aygıtı ve kendi kitap satışları tarafından ortaklaşa finanse edilen, hükümetten bağımsız bir yayıncıdır. Aynı zamanda okumayı teşvik ve teşvik eden bir merkezdir.

Ayda 40 kitap yayınlıyor, kütüphane otobüsleriyle okurlarımıza ulaşıyoruz [libraries on wheels].

El Fondo, siz görevi devraldığınızdan beri değişti.

Biz miras aldık [in 2019] Yolsuzluğun, beceriksizliğin, beceriksizliğin çok olduğu bir yapı. Çoğu genç yazarlara ait olan ve dağıtılmayan, bir depoda duran 100.000'den fazla kitabımız vardı. Biz de şöyle dedik: “Bu kitapları düşük fiyata basıp, tanıtıp, dağıtacağız ki okuyucu bulsunlar.” Oyunun tüm kurallarını değiştirdik.

Bazıları, El Fondo'nun odağını akademik metinlerden daha popülist ve daha ucuz (bazı El Fondo kitapçıkları 1 dolar veya daha düşük fiyata satılıyor ve nispeten az sayıda kitabın fiyatı 25 dolardan fazla) kurgu çalışmalarına, çocuk edebiyatına ve resimli çalışmalara kaydırdığınız için sizi eleştirdi.

Bu doğru değil. Her ay yayınladığımız kitapların çok önemli bir kısmı bilimle ilgili. … Ancak önceliğimiz, fiyat, dağıtım ağı vb. nedenlerle kitapları çoğu zaman bu kitaplara erişemeyen kişilerin kullanımına sunmaktır.

Genç yazarlara yardım etmek bir öncelik mi?

Bunlar doğal bir kaynaktır ancak mesele kota meselesi değildir. Ağabeyim şaka yapardı: “Bir insan ne zamana kadar genç şair sayılabilir? 50 yaşına kadar.” Ancak başkentin dışından gelen genç yazarlardan oluşan özel bir koleksiyonumuz var. [Mexico City]. Yayın erişimi olmayan yazarlara erişimimizi genişletmek istiyoruz.

Dijital çağda, özellikle gençler arasında kitapların tanıtımını yapmak ne kadar zor?

Açıkçası bu, cep telefonunun dikkati dağıtmasına yönelik çok güçlü baskıların olduğu bir zamandır. Biz [publishers] artık oyunun patronları değiller. Savaşmak zorundayız. Artık televizyonda her hafta kitaplardan bahseden altı, radyoda ise yedi programımız var. Ergenleri okumanın eğlenceli olduğuna ikna etmek için TikToks ve yapmamız gereken her şeyi yapıyoruz.

Meksikalı yazar Paco Ignacio Taibo II.

(Cecilia Sanchez Vidal / The Times İçin)

El Fondo'nun koleksiyonu için San Diego'da bir dağıtım merkezi ve ayrıca bu bölgedeki okulları, kütüphaneleri vb. ziyaret eden mobil bir “kitap kamyonu” var. El Fondo, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki İspanyolca konuşanlar arasındaki erişimini genişletebilir mi?

İyi bir kitapçı ve kültür merkezi oluşturmanın olanaklarını görmek için Los Angeles'a gitmem gerekiyor. Bunu tek başımıza yapamayız. Kendimizi bağımsız İspanyol kitapçılarla ilişkilendirmek zorunda kalırdık.

Latin Amerika edebiyatının mevcut çağının, Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, vb.'nin parlak dönemi olan 1960'lar ve 1970'lerdeki “patlama” yıllarıyla karşılaştırıldığında sönük kaldığı yönünde bir algı var. Siz ne düşünüyorsunuz?

Gerçekten karşılaştıramazsınız. Ona zaman ver. Belki şimdi patlama kadar parlak olmayabilir ama karar vermek için mesafeye ihtiyacınız var. Çok ama çok şanslıydım: Gençliğimde Latin Amerika edebiyatını deliler gibi okudum. … Ve elbette o zamandan beri bazı ilerlemeler oldu, türlerde bazı genişlemeler oldu. … 1980'lerde Latin Amerikalı yazarlar, la yeni negra [the “noir,” or dark, novel]Suçluyu sosyal ortamla karıştıran polis gizemleri. Ben de o hareketin bir parçasıyım.

Belascoarán Shayne, Sam Spade ve Columbo arasında bir yerde duruyor – ama oldukça chilangoveya Mexico City yerlisi. Ahlaki çürüme atmosferinin ortasında, bazen gerçeküstü boyuta varan bir nezaket duygusuna tutunuyor. Sadık Dr. Watson bir tesisatçıdır. Dedektifin benzersiz soyağacı: İrlandalı halk şarkıcısı bir anne ile Basklı bir deniz kaptanı olan bir babanın oğludur.

Ama o kesinlikle Meksikalı.

Çocukken ailenizle birlikte İspanya'dan Meksika'ya göç ettiniz. İspanya İç Savaşı'ndan sonraydı. Bu çığır açan çatışma evinizde yankı buldu mu?

Büyükannem ve büyükbabam savaşa katıldı. Biri öldü, biri hapse atıldı.

Francisco Franco'ya karşı Cumhuriyetçiler miydiler?

Elbette Cumhuriyetçiler! Eğer öyle olmasaydı utançtan ölürdüm.

Eski başkan López Obrador ve Başkan Sheinbaum'un ve onların Meksika toplumunda ilan ettikleri “dönüşüm”ün açık sözlü bir destekçisisiniz. Peki ya Meksika'nın olduğunu söyleyen eleştirmenler? Açık tek partili, otoriter bir devlete giden yol mu?

Gerçekten otoriter mi? Bir şey mi unuttular? Meksika'da 315 kişilik bir kongrenin olduğu zaman [ruling-party] milletvekili ve biri bağımsız mı? Bu o kadar da uzun zaman önce değildi. Peki cumhurbaşkanının sahtekarlık yoluyla seçildiği bir zaman mı? Çatışmalarını şiddetli baskı yoluyla çözen bir ülke mi? Bu otoriter bir davranıştı.

Siyasi kutuplaşma artıyor mu?

Burası kutuplaşmış bir ülke mi? Evet? Eskisinden daha mı kutuplaşmış? Hayır. Aguas Blancas'ta Los Campesinos'a ateş açtıklarında [a 1995 police massacre of 17 peasants in western Guerrero state]Bu ülke şimdikinden daha mı az kutuplaşmıştı? Hayır. Farklı bir şekilde kutuplaştı.

Meksika'daki sol siyasi yönetime karşı uluslararası tepkiden rahatsız mısınız?

ABD ve İspanya'daki muhafazakar düşünce Meksika'da yaptıklarımızı beğenmiyor. Anladım. Biz solu temsil ediyoruz ve bir mağaraya saklanmıyoruz. Sosyal programları sermayeye tercih ediyoruz. Andrés Manuel [López Obrador] bunu çok açık bir şekilde ifade etti: “Meksika'da büyük sermayeyle hiçbir sorunumuz yok; ancak adil maaşlar, tam özgürlük ve yağmanın olmaması.”

Meksika'nın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Karmaşık. Ve umutlu.

Hayranlar Belascoarán'ın başkentin karanlık derinliklerinde yol aldığı yeni hikayeleri bekliyor. Dünyadan bıkmış sahtekarlık ve eski Aztek başkenti noir juju'larını mı kaybetti?

Yaşlandığım için kaybettim. Artık aynı bakış açısıyla roman yazmıyorum. Artık geceleri bir gizem romanı yazıyorum ama Belascoarán'la değil, en sevdiğim karakter olan Olguita'yla. Kendisi 22 yaşında bir gazeteci.

Hiç yoruldun mu? Arkanıza yaslanıp sigara ve Coca-Cola'nın tadını çıkarmanın zamanı geldi mi?

El Fondo muazzam bir enerji gerektiriyor ama ilginç bir enerji. İnsanlara sahip olmadıkları bir şeyi sağlıyoruz: kitapların dünyasına erişim.

Reaper'ı hiç düşündün mü?

Hayır. Bu zaman kaybı. Bu dünyada yeterince zamanın var ve bittiğinde bitmiştir. Kara roman yazan bir yazar olduğunuzda ve bir yayınevinin yöneticisi olduğunuzda iki olasılıkla karşı karşıya kalırsınız: İyimser olun ya da kendinizi öldürün.

Özel muhabir Cecilia Sánchez Vidal bu rapora katkıda bulundu.