Pearl Harbor saldırısından sağ kurtulan son kişilerden biri 100 yaşında öldü

AMate

Global Mod
Global Mod
Bob Fernandez Ağustos 1941'de Donanmaya katıldığında masumiyeti affedilebilirdi.

Henüz 17 yaşındaydı, San Jose'de büyümüştü ve sekizinci sınıftan sonra okulu bırakmıştı. Ellerini ve ayaklarını hızlı bir şekilde kullanarak ağabeyini yerel boks müsabakasında takip etti ve yeni fırsatlara hazırdı.

Dört ay sonra, 7 Aralık'ta Fernandez reşit oldu.

Askere yazılmasıyla ilgili olarak bir keresinde şöyle demişti: “Sürekli dansa gideceğimi, iyi vakit geçireceğimi, dünyayı göreceğimi düşündüm. Ne yapardım? Savaşa yakalandım.”

Ülkede Pearl Harbor'a yapılan kötü şöhretli saldırıdan sağ kurtulan son kişilerden biri olan Fernandez, Çarşamba günü Lodi, Kaliforniya'da öldü. 100 yaşındaydı. Onun ölümü, Pearl Harbor'dan sağ kurtulanların sayısını bir düzineden biraz fazlaya çıkardı.

Fernandez, The Times'da profilinin çıktığı cumartesi günü 83. Pearl Harbor Anma Günü'ne katılmayı planlamıştı. Hawaii'deki yıllık anma töreninde Pearl Harbor'dan sağ kurtulan 102 ve 104 yaşındaki diğer iki kişiyle birlikte katılacaktı.

Yakın zamana kadar Fernandez'in sağlığı iyiydi. Hırslı bir dansçıydı ve Stockton'daki bir restoran ve dans salonunun müdavimiydi. Ancak geçen ayın sonlarında enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve ailesi Hawaii gezisine karşı çıktı.

USS Curtiss'te görev yapan Fernandez, ilk patlamayı duyduğunda karmaşa içinde çalışıyordu. O akşam karaya çıkmayı sabırsızlıkla bekliyordu ama çok geçmeden kendini savaş istasyonuna koşarken buldu; cephaneyi şarjör odasından güvertedeki uçaksavar silahlarına aktarıyordu.

Saldırı bittiğinde Curtiss'teki 21 kişi ölmüş, 60'a yakın kişi de yaralanmıştı. O gün 2.400'den biraz fazla asker öldürüldü.

Fernandez dört yıl daha gemide kaldı ve Midway, Guadalcanal ve Solomon Adaları'ndaki seferlerde görev yaptı. 1947'de Donanmadan emekli oldu ve forklift sürücüsü olarak çalıştığı Körfez Bölgesi'ne döndü, evlendi ve iki oğlu oldu. O ve karısı sonunda Stockton'a taşındı.

Fernandez, 2014 yılında eşi Mary'nin ölümünün ardından yalnız yaşamaya devam etti. Bu yılın başlarında, ana bakıcıları olan yeğeni Joe Guthrie ve eşi Kimberly Guthrie'nin yanına taşındı.

Saldırı sırasındaki çabaları nedeniyle birçok kişi onu kahraman olarak nitelendirse de Fernandez rolünü küçümsedi.

“Orada olan tek kişi ben değilim” dedi. “Orada çok fazla kavga eden binlerce adam vardı. Ben de o sırada oradaydım. Ben bir kahraman değilim. Az önce canlı çıktım.”