Süt ürünlerinde kuş gribi riski çiğ süt tutkunlarını korkutuyor

AMate

Global Mod
Global Mod
Hükümet bilim insanları, enfekte ineklerden toplanan örneklerde kuş gribinin “yüksek viral yükünü” gösteren araştırmaların yanı sıra kontamine çiğ süt tüketen rahatsız edici ölü ahır kedileri kümesini öne sürerek tüketicileri çiğ sütten uzak durmaları konusunda uyarıyor.

Gıda ve İlaç İdaresi Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi direktör vekili Donald Prater, “Çiğ süt tüketimine karşı güçlü bir şekilde tavsiyede bulunmaya devam ediyoruz” dedi.

Ancak çiğ süt meraklıları, en sevdikleri iksirin iddia edilen faydalarını ve güvenliğini ikiye katlıyor ve hükümetin uyarılarının “korku çığırtkanlığından” başka bir şey olmadığını söylüyorlar.

Fresno Çiğ Çiftliği ve Çiğ Süt Enstitüsü'nün kurucusu Mark McAfee, telefonunun “müşterilerin H5N1 sütten muafiyet istedikleri için talep ettiğini” belirterek çaldığını söyledi. (Kaliforniya'nın süt sığırlarında kuş gribi tespit edilmedi.)

Groton, NY merkezli bir gıda güvenliği danışmanlık şirketi olan Coleman Scientific Consulting'i yöneten tıbbi mikrobiyolog Peg Coleman gibi diğer çiğ süt içenler, hükümetin uyarılarının gerçekte hiçbir temeli olmadığını iddia etti.

Çiğ Süt Enstitüsü'nün danışmanı olan Coleman, ülke genelindeki mahkeme salonlarında pastörize edilmemiş süt ürünlerinin faydaları konusunda uzman ifadesinde bulundu.

“Bu bir korku faktörü. Bu bir fikir faktörüdür. 19. yüzyıl kanıtlarına dayanmaktadır. Bu kesinlikle çok saçma” dedi ve sağlıklı bağırsak biyomlarının ve anne sütünün bağışıklık sistemine fayda sağladığını gösteren araştırmalara atıfta bulundu.

Sütün belirli bir süre boyunca belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılması ve ardından hızla soğumasına izin verilmesi işlemi, adını Fransız kimyager ve mikrop teorisinin öncüsü Louis Pasteur'den almıştır. Son zamanlarda FDA, pastörizasyonun Yüksek Patojenik Kuş Gribi (HPAI) ve diğer virüslerin yanı sıra zararlı patojenik bakteriler ve diğer mikroorganizmaları yok etmedeki etkinliğini yeniden doğruladı.

Ancak Coleman hastalık riskinin abartıldığını söylüyor.

“Bunların hepsi insanların düşünceleri, içgüdüleri ve cehaletleri” dedi. “Bence eğer bir çalışma yapılmış olsaydı ve çiğ süt içenlerin mikrobiyotası test edilmiş olsaydı, ara sıra ortaya çıkan zorluklara daha iyi dayanabilen, daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasını pekala bulabilirdiniz.”

Sağlık memurları ve gıda güvenliği uzmanlarının söylediği bu mesaj, özellikle hükümet müfettişlerinin süt hayvancılığındaki salgınların boyutunu ve zarar verme potansiyelini anlamaya çalıştığı bir dönemde, tehlikeli ve gözü kara bir mesaj.

UC Davis'teki Batı Gıda Güvenliği ve Güvenliği Enstitüsü'nde araştırmacı ve sosyal yardım koordinatörü olan Michael Payne, “Kuş gribine karşı bağışıklık kazanma umuduyla çiğ süt tüketmeyi düşünmek, sağlığınızla Rus ruleti oynamaktır” dedi. “Kasıtlı olarak bilinen bir patojeni kendinize bulaştırmaya çalışmak, tüm tıbbi bilgi ve sağduyuya aykırıdır.”

Kendisi ve diğer gıda güvenliği uzmanları, süt ürünleri tüketmenin en güvenli yolunun yalnızca pastörize süt ürünlerini tüketmek olduğunu söylüyor.

“Bu, bir asırdan fazla bir süredir altın standarttır” dedi.

Oldukça patojenik kuş gribi virüsü dokuz eyaletteki 36 sürüde bulundu ve ticari olarak satılan pastörize süt örneklerinde tespit edildi. Testler, bu viral parçaların pasif olduğunu ve pastörizasyon işlemiyle nötralize edildiğini gösterdi.

Öte yandan canlı virüs, çiğ inek sütünde ve kolostrumda (memeliler tarafından doğumdan sonraki ilk günlerde ifade edilen, besin açısından zengin süt) tespit edildi ve kuş gribi ile enfekte mandıralardaki ölü ahır kedilerini inceleyen bir çalışmada, canlı virüs tespit edildi. Teksas ve Kansas, kontamine çiğ sütün insanlar da dahil olmak üzere diğer memeliler için tehlikeli olabileceğini öne sürüyor.

Ancak araştırmacılar, kedilerin virüsü çiğ süt yoluyla kaptığını kesin olarak gösteremedi; hastalıklı kuşları tüketmiş olmaları mümkündür.

Coleman'ın da üzerinde durduğu bir nokta bu; bunu hükümetin çiğ süt içme konusundaki uyarısının yanıltıcı olduğunun kanıtı olarak öne sürüyor.

“Bana sindirim sistemi yoluyla kedilere bulaştığını gösterin” dedi. “Aksi takdirde, çiğ sütü suçlamaya çalışan ya da bilimsel kanıtlar bu görüşü desteklemese bile çiğ sütün doğası gereği tehlikeli olduğunu söyleyen ağlayan bir kurt olursunuz.”

Kedilerin semptomlarının doğası gereği gastrointestinal olmadığını belirtti. Bunun yerine depresif zihinsel durumlar geliştirdiler, vücutları sert hareketler gösterdi, koordinasyonu kaybettiler, gözlerinden ve burunlarından akıntı geldi ve körlük yaşadılar. Çiftliklerdeki kedilerin yarısından fazlası öldü. Kedilere virüs süt yoluyla bulaşmış olsa bile bunun büyük ihtimalle süt damlacıklarını tüketmekten ziyade süt damlacıklarını solumaktan kaynaklandığını söyledi.

“Hiç yemek yiyen bir kedi gördün mü?” diye sordu Coleman. “Dağınık. Eğer hastalığı sütten kapmışlarsa, muhtemelen sütü soluduklarındandır.”

Iowa Eyalet Üniversitesi'nde kedi araştırmasını yöneten profesör ve veteriner teşhis patoloğu Eric Burrough, kontrol edemedikleri şeylerin ve “bilmediğimiz” başka şeylerin olduğunu kabul etti; analiz “tanısal”dı.

Ancak kendisi ve ekibi, yüksek konsantrasyonda virüs içeren kontamine çiğ sütle beslenen kedilerin enfeksiyon ve ölüm modelinin “yabani kuşlara rastgele maruz kalma ile uyumlu olmadığını” gösterebildiler.

Coleman ve McAfee'nin mide asidinin ve sağlıklı bir bağırsak biyomunun koruma sağlayacağına dair inancına gelince, daha önce yapılan çalışmaların yabani kuşları yiyen kedilerin virüse yakalandığını gösterdiğini ve bu önlemlerin memelileri kuş gribine karşı korumak için yeterli olmadığını öne sürdüğünü belirtti.

“Hem kuş tüketiminde hem de süt tüketimi senaryolarında virüsün kedilerin yutaklarındaki bademcikler yoluyla yutulmadan önce girme ihtimali de var” dedi.

Her halükarda, Payne, şu anda insanların pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketme konusunda duraksamasına neden olacak kadar endişenin mevcut olduğunu söyledi.

Coleman bile dağınık yiyiciler olduğu bilinen küçük çocukların ve küçük çocukların sütü yetişkinlerden farklı şekilde tüketebileceğini kabul etti. Ve onun dağınık yeme teorisinin kediler açısından ağırlığı varsa, çocuklar açısından da “düşünülmesi gereken bir konu”.

Şu ana kadar virüs, insanlar arasında geçişi daha kolay hale getirecek herhangi bir genetik adaptasyon geliştirmemiş gibi görünüyor.

Şu ana kadar yalnızca bir kişinin (Mart ayında enfekte olan Teksaslı bir süt işçisinin) hastalığı sığırlardan kaptığı bildirildi. New England Journal of Medicine'deki bir vaka raporuna göre semptomları hafifti; sadece orta dereceli bir konjonktivit vakası veya pembe göz.

Yerel ve eyalet sağlık departmanları yaklaşık 25 kişiyi virüs için test etti ve 100'den fazla kişiyi semptomlar açısından izledi.

Bu özel kuş gribi virüsü 1996 yılında Çin'de ortaya çıktı, ancak ABD'deki süt sığırlarında bulunan 2.3.4.4b olarak bilinen sınıf veya alt değişken, 2020'de baskın hale geldi. O zamandan beri yüz milyonlarca evcil ve yabani kuşu öldürdü ve Avustralya hariç her kıtada tespit edildi. Memelilere de sıçradı ve foklar, yunuslar ve deniz aslanları da dahil olmak üzere en az 48 farklı türün öldürülmesinden sorumlu.

Araştırmacılar artık H5N1 virüsünün bu türünün Texas Panhandle'daki bir bölgede kuşlardan sığırlara bulaştığına ve daha sonra inekler farklı çiftlikler arasında taşınırken sığırdan sığıra bulaşma yoluyla yayıldığına inanıyor. Kanıtlar ayrıca enfeksiyonların sığırlardan evcil kümes hayvanlarına da yayıldığını gösteriyor. Atık sularda da örnekler keşfedildi.

2003 yılından bu yana 23 ülkede 887 doğrulanmış H5N1 insan enfeksiyonu vakası yaşandı. Bunlardan 462'si ölümcül oldu. Tespit edilemeyen daha hafif vakaların olup olmadığı belli değil; bu, potansiyel olarak %52'lik ölüm oranını azaltabilecek bir şey.

Ancak epidemiyologlar HPAI'nin tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül olduğunu söylüyor. Hastalığın küresel, türler arası yayılımı göz önüne alındığında, insanları dikkatli olmaya ve çiğ sütten uzak durmaya çağırıyorlar.




Bülten

Daha sürdürülebilir bir Kaliforniya'ya doğru



İklim değişikliği, enerji ve çevreyi konu alan haber bültenimiz Kaynama Noktasını edinin ve sohbetin ve çözümün bir parçası olun.


Email adresini gir

Beni kaydet



Zaman zaman Los Angeles Times'tan tanıtım içeriği alabilirsiniz.