Sütun: Kamala Harris'in başkanlık davası

AMate

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Amerikalıların neden Donald Trump'a karşı oy kullanması gerektiğini tartışmak kolay.

Eski başkan Anayasayı ne anlıyor ne de saygı duyuyor. Kamu çıkarına hizmet etmek yerine, federal hükümetin yetkilerini kendi kaprislerinin bir aracı olarak kullanacak, siyasi muhalifleri kovuşturacak ve bağışçıları ödüllendirecekti. Yüksek Mahkemenin kendisine verdiği dokunulmazlık ile hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe sayarak hareket edecekti.

O halde Başkan Yardımcısı Kamala Harris için en temel iddia, onun seçilmesinin demokrasimizi Trump'ın vereceği zarardan koruyacağıdır.

Ancak Harris'in başkanlığına ilişkin olumlu durum, bu kadar keskin olmasa da, aynı zamanda güçlü.

İşte Harris'in daha iyi bir başkan olmasının altı nedeni:

Konsensüs

Trump'ın nadiren söylediği iki kelime olan uzlaşma ve uzlaşma arayışına gireceğine söz verdi. Her ikisinden de bir doz kullanabiliriz.

Harris geçen hafta “kapanış tartışması” konuşmasında “Çok uzun zamandır çok fazla bölünme, kaos ve karşılıklı güvensizlikle tüketildik” dedi. “Böyle olmak zorunda değil… Donald Trump'ın aksine, benimle aynı fikirde olmayan insanların düşman olduğuna inanmıyorum. Onları hapse atmak istiyor. Onlara masada yer vereceğim.”

Ekonomi

Harris'in ekonomi politikalarının kontrolden çıkmış enflasyona ve bütçe açıklarına yol açma olasılığı Trump'ınkinden daha az. Çoğu ekonomist, yüksek ve ayrım gözetmeyen gümrük vergilerinin hem ithal hem de yerli malların fiyatlarını artıracağını söylüyor. Açık konusunda partizan olmayan şahinler, sürekli genişleyen vergi indirimi vaatlerinin federal açığı neredeyse 8 trilyon dolar, yani Harris'in iki katı kadar artıracağını söylüyor.

Konut, çocuk bakımı, yaşlı bakımı

Harris üç acil soruna çözüm bulmak için ciddi önerilerde bulundu: barınma, çocuk bakımı ve yaşlı bakımı. Eleştirmenler, ilk kez ev satın alacaklara peşinat desteği sağlama planının belirsiz etkileri de dahil olmak üzere ayrıntılarla ilgili şüphelerini artırdı, ancak kendisi en azından bu konuları yüksek öncelikler haline getirdi.

Göçmenlik

Biden'ın sınırdaki iltica kurallarını gecikmiş olarak sertleştirmesini tamamen benimsedi ve bu sorundan rahatsız olduğu için muhtemelen bu kuralları uygulayacak. Ancak bunu, rakibinin vaat ettiği kitlesel sınır dışı etme ve kasıtlı zulmün aksine, ölçülü ve insani bir şekilde yapacaktı.

Dış politika

Harris, ABD dış politikasının Rusya'daki Vladimir Putin ve Çin'deki Xi Jinping gibi zorbalarla alaycı ortaklıklara değil, diğer demokrasilerle güçlü ittifaklara dayanması gerektiğini söylüyor. ABD'nin İsrail'in kendisini savunmasına yardım etme taahhüdünü sürdüreceğine söz verdi, ancak aynı zamanda – herhangi bir ayrıntı vermeden – Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Filistinli sivillere yönelik saldırılar için bedava geçiş izni almayacağının sinyalini verdi.

Üreme özgürlüğü

Ve elbette kadınların eyalet hükümetleri hayatlarını tehlikeye atmadan kürtaj konusunda karar verebilmelerini sağlamak için çalışacaktı.

Hayır, Harris mükemmel bir aday değil

Harris mükemmel değil; hiçbir aday yok. Ancak Demokratların adayı olmasından bu yana geçen 15 hafta içinde kendisini eleştirenlerin beklediğinden daha yetenekli bir politikacı olduğunu kanıtladı.

Açık ve kapsayıcı bir vizyon tanımlamak üzücü derecede uzun bir zaman aldı. Kampanyanın başlarında zorlu sorulara verdiği yanıtlar genellikle kelime salatasına dönüşüyordu. Başkanlığının Joe Biden'ın ikinci döneminden ne kadar farklı olabileceğini açıklamakta zorlandı (“The View”da “Aklına gelen hiçbir şey yok” dedi).

Bunun bir kısmını, bir platform inşa etmek için her zamanki gibi iki yıl yerine yalnızca üç ayı olduğu gerçeğine bağlayabiliriz. Bunun bir kısmını, başkan yardımcısı olarak dört yıl boyunca Biden'la herhangi bir gün ışığından kaçınarak geçirdiği, ancak ayrıntılı bir farklılıklar listesi talepleriyle karşı karşıya kaldığı gerçeğine bağlayın. Yine de bu çalkantılı anlar onun işe hazır olup olmadığına dair şüpheleri artırıyordu.

Ancak zamanla daha fazla netlik sağladı. Washington'da Ellipse ile ilgili konuşmasında “Benim başkanlığım farklı olacak çünkü karşılaştığımız zorluklar farklı” dedi. “Dört yıl önce millet olarak en büyük önceliğimiz salgını bitirmek ve ekonomiyi kurtarmaktı. Şimdi en büyük zorluğumuz maliyetleri düşürmek.”

Siyasi yelpazenin her iki ucundan da başka şikayetler geldi: Trump, Harris'i “radikal sol Marksist” olmakla suçlarken, Senatör Bernie Sanders onun merkeze çok yaklaştığından yakınıyor.

Harris'in seçilmiş makamdaki 21 yıllık geçmişi (Trump veya Barack Obama'dan daha fazla deneyim) bu bilmeceyi çözüyor: O her zaman merkez sol pragmatist oldu, ilerici bir ideolog değil. 2003 yılında San Francisco'daki ilk seçiminde, mahkumiyet oranlarını artırma sözü vererek ilerici bir bölge savcısını mağlup etti.

Biyografi yazarı Dan Morain bana, “O ana akım bir Demokrat ama Kaliforniya'dan geliyor; bu da onu merkezin solunda bir Demokrat yapıyor” dedi.

Biden gibi Harris de genel olarak Demokrat Parti'de ağırlık merkezi olarak gördüğü şeyi hedef aldı. Bu onu kariyerinin en büyük hatasına sürükledi: 2020 başkanlık adaylığı kampanyasında ilerici biri gibi davranma girişimi. Seçmenler bunu anladı ve adaylığı ilk ön seçimden önce sona erdi.

Merkeze doğru bir hareket

Bu sefer acımasızca merkeze doğru ilerledi.

Biden “dönüştürücü” bir başkan olmaktan bahsetti, ancak Harris gündemini daha mütevazı bir şekilde, sorunları adım adım çözmek şeklinde çerçeveledi. İstek listesinde Sanders'ın “Herkes için Sağlık Hizmeti” kadar iddialı bir şey yok.

“Ben bir kapitalistim. Serbest ve adil piyasalara inanıyorum” dedi Pittsburgh'daki iş liderlerine.

Hatta birkaç konuda Biden'ın biraz sağındaki pozisyonları belirledi. Başkan, sermaye kazancı vergilerinin neredeyse %40'lık bir üst orana yükseltilmesini önerdi; Harris, bu oranları daha mütevazı bir yüzde 28'e çıkaracağını söyledi.

Bu merkezcilik patlaması, seçim yılı kalibrasyonunu da içerebilir. Yine de çoğu başkan, seçmenlerin bunu yapmamaları durumunda öfkeleneceklerini bildikleri için kampanya vaatlerine sadık kalıyor.

Ayrıca Harris, şirket yöneticilerine, ulusal güvenlik şahinlerine ve eski Wyoming Temsilcisi Liz Cheney gibi muhafazakarlara ulaşarak, Washington'da iki partililiği bir ölçüde yeniden tesis edebilecek geniş bir destek için potansiyel bir temel oluşturdu.

Eğer seçilirse bu, tıpkı Biden için olduğu gibi göründüğünden daha zor olacak. Başkan Harris görevde hatalar yaptığında, ki şüphesiz yapacaktır, destekçileri ve benim gibi köşe yazarları ondan hesap sormalı.

Bu da bizi bu seçimdeki en önemli tercihe getiriyor: Bir aday Anayasayı ve hukukun üstünlüğünü koruyacak; diğeri onları aşındıracaktır.

Washington Post'tan meslektaşım Alexandra Petri'nin takdire şayan bir şekilde ifade ettiği gibi: “Kamala Harris'in başkan olmasını destekliyorum çünkü seçimleri seviyorum ve onların devam etmesini istiyorum.”

Veya Başkan Biden'ı başka kelimelerle ifade edersek: Onu her şeye kadir olanla karşılaştırmayın. Onu alternatifiyle karşılaştırın.