Yemek için 'Ölüm Yarışı': Gazze Aid Kaos'ta Öldürülen Yüzlerce

AMate

Global Mod
Global Mod
Deir Al Balah, Gazze – “Kalamar Oyunu” gibi. Konut sakinleri bunu böyle tanımlar, kıtlık çeken Gazze'ye yardım almanın ölümcül gauntletini anlatırken distopya TV şovunu çağırır.

30 yaşındaki Muhammed Al-Shaqra, “Bu bir ölüm yarışı. Daha hızlı, daha güçlü, daha şanslı-hayatta kalabilecekler, yemeğe ulaşabilirler” dedi.

“Hayvan gibi hissediyor, sanki hayatlarımız buna güveniyormuş gibi bir kutu malzeme için yarışıyor. Ve yapıyorlar.”

İsrail, geçen ayın sonlarında Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım örgütlerini bıraktığından beri, Delaware'de kayıtlı bir ABD ve İsrail destekli özel yüklenici olan Gazze İnsani Vakfı'na yardım operasyonları görevlendirdi, öldürme, yardım teslimatlarının günlük olarak arkadaşı oldu.

Perşembe günü, Gazze'deki sağlık yetkilileri, GHF dağıtım merkezinin yakınında 12 kişinin öldürüldüğünü, bir hafta içinde nispeten düşük bir ücretin Salı günü benzer koşullarda 59'u öldürdüğünü gördü. Vakıf 26 Mayıs'ta çalışmalarına başladığından beri 400'den fazla kişi öldü ve 3.000'den fazla yaralı.

El-Shaqra bu ay kayıplardan biri oldu.

8 Haziran'da sabahın erken saatlerinde binlerce kişi ile birlikte, güney Gazze şehri Rafa'daki GHF merkezinin yakınında toplandı. Yemek almak için üçüncü girişimiydi.

“Ailem, kardeşlerim ve çocukları için bir şey – un, pirinç, makarna, her şey – geri getirmek için umutsuzdum” dedi.

Dağıtım merkezine geçiş açıldığında, Al-Shaqra kalabalığın içinde başkalarını dövmeyi ve bir kutu almayı umarak olabildiğince hızlı koştu. Ama sonra bir İsrail quadcopter drone – önceden vızıldıyordu – patlayıcılara düşmeye başladı; Üçüncü bomba ona yaklaştı, dedi.

Mohammed Al-Shaqra, 12 Haziran'da Gazze'nin Rafah kentindeki Nasser Hastanesi'ndeki çadır kliniğinde tıbbi tedavi görüyor.

(Bilal shbeir / the Times için)

“Sol kolum paramparça oldu. Aşağı baktım ve kemiğin asıldığını gördüm ve bağırsaklarımda keskin bir ağrı vardı” dedi. Kolunu kucakladı ve karnından kanamayı durdurmaya çalışırken, bir eşek arabasına çökmeden önce neredeyse yarım mil tökezledi. Nazik bir sürücü onu Uluslararası Kızıl Haç topluluğu için bir saha hastanesine götürdü. Doktorlar kolunu kurtardı.

GHF, İsrail'in Mart ayında Gazze'ye giren tüm yardımları kestikten iki ay sonra geldi ve Hamas'ı Filistin yetkilileri ve yardım grupları açlık krizi bildirse bile, Hamas'ı rehineleri serbest bırakmaya baskı yapmanın bir yolu olarak ablukayı haklı çıkardı.

BM ve insani yardım örgütleri Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 2 milyon insanı beslemek için erişim için yalvarmasına rağmen, İsrail Hamas'ın yardımı, BM ve diğer grupların inkar ettiği ve İsrail'in asla kanıt sağlamadığı bir iddiada bulunduğunda ısrar etti. İsrail hükümeti, alternatifin GHF olacağını söyledi.

Filistinliler Salı günü Gazze, Gazze Şehri'nin kuzeyinde bulunan Sudaniya'daki ABD ve İsrail liderliğindeki Gazze İnsani Vakfı tarafından kurulan yardım merkezine akın ediyor.

(Saeed Mmt Jaras / Anadolu / Getty Images)

Ancak GHF, başlangıçtan itibaren tartışmalıydı, o kadar ki, ilk olarak icra direktörü yardım teslimatları başlamadan önce bıraktı, vakfın planının “insani ilkeleri ihlal etmeden” uygulanamayacağını söyledi. Dağıtım sisteminin tasarlanmasına yardımcı olan Boston Consulting Group, bu ayın başlarında GHF ile olan sözleşmesini feshetti ve projeye dahil olan iki ortağı işten attı.

GHF, insani yardım işçilerini kullanmak yerine, sadece yüz metre kadar uzağa yerleştirilmiş İsrail ordusu ile silahlı özel yükleniciler kullandı. Ayrıca, GHF'nin BM ve diğer yardım grupları tarafından enclave boyunca kullanılan yaklaşık 400 daha küçük merkezden ziyade, GHF'nin güney Gazze'deki dört “güçlendirilmiş” merkez dediği şeye yoğunlaştırdı – zaten aç insanları teslimatlara erişmek için aktif savaş bölgeleri aracılığıyla kilometrelerce yürümeye zorladı.

Filistinliler Gazze, Rafah'taki Gazze İnsani Vakfı'ndan yiyecek ve başka yardım taşıyorlar. Aç insanlar teslimatlara erişmek için aktif savaş bölgeleri aracılığıyla kilometrelerce yürümek zorunda kaldılar.

(Abdel Kareem Hana / Associated Press)

Gazze sakinleri de sadece bir veya iki merkezin genellikle herhangi bir günde faaliyet gösterdiğinden ve açıklanan saatte nadiren açıldığından şikayet ediyorlar. Ayrıca yemek kutularında ne olduğunu asla ifade etmiyor. Ve kutuları doğrudan insanlara teslim etmek yerine, GHF işçileri onları paletlere döküyorlar ve kalabalıkların üzerlerinde sürülmesini izliyorlar. İnsanlar İsrail ordusu tarafından belirlenen güvenli rotalarda saatlerce toplanırlar, ancak merkezlere yaklaşmasına izin verildiğinde kendilerini İsrail ateşi altında bulurlar.

“Bu 'Squid Game'in gerçek bir versiyonu. Koşuyoruz, sonra çekim başlıyor, yere çarptık ve hareketsiz kalıyoruz, böylece öldürülmüyoruz, sonra tekrar koşuyoruz ”dedi.

“Yanımda ölmesini izledim,” dedi. “Tüm çekimler yüzünden yardım etmek için hiçbir şey yapamadım.”

Eski bir berber olan Ahmed Abu Daqqa, 12 Haziran'da Rafah, Gazze'deki Nasser Hastanesi'ndeki çadır bir kliniğinde tedavi görüyor. Mermi kafatasını kırdı ve burnunu kırdı.

(Bilal shbeir / the Times için)

İsrail ordusu, sivil kayıpların raporlarına bakacağını söyleyerek GHF sitelerine yakın cinayetlerle ilgili sorulara defalarca yanıt verdi. Önceki bir olayda, birliklerin kendilerine yaklaşan insanlara tehdit edici bir şekilde ateş ettiğini söyledi.

Majed olarak adını veren birkaç Filistinli ve bir GHF sözcüsü, çekimlerin çoğunun, dağıtım sitesine daha hızlı ulaşmak için güvenli rotanın sınırlarının ötesine geçtiklerinde ortaya çıktığını söyledi.

GHF ile çalışan yerel bir yüklenici tarafından işe alınan 28 yaşındaki bir lojistik işçisi Jassim, yaralanmamış veya öldürülmemiş olsalar bile, birçoğu boş elle gidiyor.

“İyi insanlar, özellikle yaşlılar ve çocuklu kadınlar kalabalıklarla savaşamazlar” dedi. Yetkili, çetelerin de onları soymak ve karaborsadaki değerli malzemeleri satmak için teslimat alanından ayrılan insanları da takip ettiğini de sözlerine ekledi.

“Birçoğu bıçak taşıyor. Bu bir tuzak gibi ve birçok insanın öldürüldüğünü görüyorum.”

El-Shaqra bilincini geri kazandığında, kendini Nasser Hastanesinde buldu ve o gün GHF Merkezi'ndeki saldırılardan diğer kayıplarla dolup taşan odalarda ameliyat bekledi. Bunların arasında, karnının yanından geçen bir mermi ile yaralanan babası Wadee Al-Shaqra vardı.

Bir gıda yardım merkezinin yakınında toplandıklarında İsrail ateşi tarafından yaralanan Filistinliler, Salı günü güney Gazze Şeridi'ndeki Nasser Hastanesi'nde kanlı bir katta bakım bekliyorlar.

(AFP / Getty Images)

Wadee, vurulduktan sonra oğlunun izini kaybetti, ancak saatler sonra, tesadüfle, hastaları iyileştirmek için Nasser Hastanesi yakınında kurulan birkaç çadırdan birinde buldu.

Wadee, “Öldüğünü sanıyordum. Onu gördüğüm için çok mutluydum, yiyecek olup olmadığını sormadım. Umursamadım,” dedi Wadee. Kendisi ve el-Shaqra'nın tehlikeye rağmen merkezlere gittiklerini, çünkü torunları arasında paylaşmak için yeterli ekmeğe sahip olmadıklarını da sözlerine ekledi.

“Onları korumamız gerekiyor,” dedi. “Sadece açlıktan ölmek için hayatlarımızı riske atıyoruz.”

GHF, çabalarının başarılı olduğunu ve operasyonlara başladığından bu yana 22 gün içinde yaklaşık 26 milyon “yemek” teslimini yerine getirdiğini söylüyor. Ancak, entegre gıda güvenliği aşaması sınıflandırmasına göre, neredeyse yarım milyon insanın felaket seviyeleri açlık seviyesiyle ve akut gıda güvenliği ile mücadele eden tüm nüfusla karşı karşıya kaldığında, teslimatlar kişi başına kabaca 0,6 öğün.

GHF, bir yemeği nasıl tanımladığını açıklamıyor, ancak daha önce günlük rasyonları 1.750 kaloride hesapladığını, insani yardım kuruluşları tarafından kullanılan 2.200 kalori hedefinin çok altında hesapladığını belirtti. (Majed, son yardım teslimatlarının 2.500 kalorili hüküm sağladığını söyledi.)

GHF'nin dağıtım uygulamalarına eşlik eden bedlam, yardım işçileri tamamen öngörülebilir olduğunu söylüyor.

Filistinliler, Salı günü Gazze'deki Sudaniya bölgesi yakınındaki İsrail güçleri tarafından Gazze İnsani Vakfı Yardım Sitesi'ne gittikten sonra yaralı bir adam taşıyorlar.

(Saeed Mmt Jaras / Anadolu / Getty Images)

BM Filistinliler Ajansı iletişim direktörü Juliette Touma, “İnsani yardımın teslimi çok basit bir operasyon olabilir, ancak bu karmaşık bir operasyon olabilir” dedi.

UNRWA ve diğer grupların, kapsamlı kayıt listeleri ve uygun şekilde yerleştirilmiş merkezlerde randevu atayan düzenli bir dağıtım sistemi ile Filistinlilere hizmet veren onlarca yıllık deneyime sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Makarna veya mercimek gibi çoğunlukla kuru mallardan oluşan GHF yardımı, her ikisi de Gazze'de tedarik etmek zor olan gaz ve su gerektirir. GHF AID ayrıca hijyen ve temizlik malzemelerini içermiyor, dedi – önemli bir gereklilik.

“BM ve insani yardımcıların – tıpkı böyle – üçüncü bir taraf, özel bir güvenlik şirketi tarafından değiştirilebileceği bu kibir var. Bu hiç de böyle değil” dedi. “İşimizi yapalım.”

Deir Al Balah'taki İngiltere Med Saha Hastanesi'nde 33 yaşındaki bir hemşire olan Saleem al-Najili, şimdi GHF teslimat sürelerini korkutuyor.

“GHF merkezi kapılarını her açtığında ne olacağını biliyorum” dedi.

“Bu, daha fazla kan ve çığlık, kime tedavi edebileceğimiz daha imkansız kararlar anlamına geliyor. Ve daha az insan gerçekten kurtarabiliriz.”

Shbeir, bir Kez Deir'den bildirilen özel muhabir AL Balah. Times STaff yazarı Bulos Beyrut'tan bildirdi.