Yüksek Mahkeme, Trump'ın Eğitim Departmanını Söndürme Planı Oks

AMate

Global Mod
Global Mod
Washington – Yüksek Mahkeme Pazartesi günü Başkan Trump'a eğitim departmanını sökme ve personelinin yaklaşık yarısını ateşleme yetkisi verdi.

6-3'lük bir kararda, mahkemenin muhafazakarları bir Boston hakiminin emrini bir kenara bıraktı ve eğitim sekreteri Linda McMahon'un bölümünün çoğunu kapatma planlarını gerçekleştirmesinin yolunu temizledi.

Mahkeme, açıklama yapmadan kısa bir emir yayınladı ve ardından üç liberal için konuşan Adalet Sonia Sotomayor tarafından 19 sayfalık bir muhalefet yayınladı.

“Sadece Kongre'nin departmanı ortadan kaldırma yetkisi var. Yürütmenin görevi, aksine, 'yasaların sadakatle idam edilmesine dikkat etmek' 'diye yazdı.

“Yine de, Yönetici Fiat tarafından Başkan Eğitim Sekreterine 'Bölümün kapatılmasını kolaylaştırmak için gerekli tüm adımları atmasını' emretti … Bu yürütme emriyle tutarlı olarak, Sekreter Linda McMahon, bölümün iş gücünü ezerek, kendi sözleriyle, kitlesel fesih, 'bölümün ilk adımı' olarak hizmet etti '.

McMahon, kararı “öğrenciler ve aileler için önemli bir kazanç olarak nitelendirdi. … Toprağdaki en yüksek mahkemenin Başkan Trump'ın Amerikalıların ABD Anayasası tarafından kendisine verilen yetkilileri kullanarak onu seçmesini seçtikleri reformları ilerletmesine izin vermek için adım atması utanç verici.

Eğitim Bakanlığı 1979 yılında Başkan Carter yönetiminde kuruldu ve o zamandan beri Demokratların favorisi oldu. Engelli olanlar da dahil olmak üzere öğrenciler için ekstra yardımı desteklemek için ülke çapındaki okul bölgelerine fon gönderir ve kolej ve üniversitelerdeki öğrenciler için hibe ve krediler için programlar yönetir.

Cumhuriyetçiler onlarca yıldır eğitim departmanını sökmeye hevesliler. Eğitim politikasının çoğunlukla eyaletlere bırakılması ve öğretmen sendikalarının Washington'da çok fazla sallandığını iddia etmesi gerektiğini söylüyorlar.

Ancak, şimdi okulları ve yüksek öğrenim öğrencilerini desteklemeye giden federal fonları değiştirmeyeceklerini veya engellemeyeceklerini söylüyorlar.

Geçen hafta, mahkeme, Trump yönetiminin 20'den fazla departman ve ajansta kitlesel işten çıkarma planlarını onayladı.

Kaliforniya ve diğer 10 Demokrat liderliğindeki devlet avukatları, yaklaşık 1.400 eğitim departmanı çalışanının planlanan işten çıkarılmasını engellemeye dava açmışlardı ve Boston ve 1. Devre Mahkemesinde bir federal hakimden önce kazandılar.

Bu yargıçlar, Kongre'nin eğitim departmanından fonları azaltabileceğini veya yönlendirebileceğini, ancak cumhurbaşkanının bunu kendi başına yapmakta özgür olmadığını söyledi.

Ancak geçen haftanın emrinde ve Pazartesi günkü, mahkemenin çoğunluğu Trump ve geniş yönetici gücü görüşü ile karşılandı.

Trump'ın generali D. John Sauer, yönetimin eğitim departmanında “yasal olarak zorunlu bir personel ile yasal olarak zorunlu işlevlerini yerine getirebileceğine” karar verdiğini söyledi.

Eğitimciler adına dava açan ilerici bir grup olan Demokrasi Forward, “Yüksek Mahkemenin Trump-Vance yönetiminin davamız ilerlerken eğitim Bakanlığı'nı sökmek için zararlı çabalarıyla devam etmesine izin verme kararından inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Bu yasadışı plan, öğrencilerimizdeki öğrencileri, eğitimcilere ve topluluklara hemen ve onarılamaz bir şekilde zarar verecek.”