Açıköğretim'de 2 yıllık El Sanatları bölümü var mı ?

Efe

New member
Açıköğretim’de 2 Yıllık El Sanatları Bölümü Var mı? Güncel Durum ve Gerçekçi Bir Değerlendirme

Açıköğretim sistemi, Türkiye’de özellikle çalışanlar, farklı şehirde yaşayanlar ya da örgün eğitime düzenli devam etme imkânı olmayan kişiler için uzun süredir önemli bir alternatif olarak görülüyor. Ancak konu “2 yıllık El Sanatları bölümü” olduğunda tablo biraz daha karmaşıklaşıyor. Çünkü açıköğretim programları sabit ve her yıl aynı listeyle ilerleyen bir yapıdan ziyade, dönemsel olarak açılan, kapatılan ve üniversiteye göre değişen bir sistem içeriyor.

Bu yüzden sorunun kısa cevabı “var mı?” şeklinde değil, daha doğru bir ifadeyle “hangi üniversitede, hangi yıl ve hangi kapsamda var ya da yok?” şeklinde düşünülmeli.

Açıköğretimde El Sanatları Programı Gerçekte Ne Anlama Geliyor?

“El Sanatları” ifadesi tek başına bir üniversite programı adı olmaktan çok, geniş bir alanı temsil eder. Bu alanın içinde seramikten tekstile, geleneksel el işlerinden modern tasarıma kadar uzanan oldukça geniş bir yelpaze bulunur.

Türkiye’de önlisans düzeyinde bu alan genellikle şu isimlerle karşımıza çıkar:

* El Sanatları Teknolojisi

* Geleneksel El Sanatları

* Tasarım odaklı el becerileri programları

* Tekstil ve el işi üretimiyle ilişkili bölümler

Ancak burada kritik nokta şu: Bu programların büyük kısmı örgün eğitim veren meslek yüksekokullarında yer alır. Açıköğretim tarafında ise durum daha sınırlı ve değişkendir.

Açıköğretim fakülteleri (örneğin Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi veya Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi) her yıl aynı bölüm listesini sabit tutmaz. İş gücü ihtiyacına, öğrenci talebine ve akademik planlamalara göre yeni programlar açabilir veya mevcutları kapatabilir.

Güncel Gerçeklik: Açıköğretimde El Sanatları Bölümü Var mı?

Bugünün (2026 itibarıyla genel görünüm) açıköğretim programlarına bakıldığında, “El Sanatları” adıyla doğrudan ve sürekli açık olan yaygın bir 2 yıllık program bulunmadığı görülür. Ancak bu, hiçbir şekilde erişilemez olduğu anlamına gelmez.

Bazı dönemlerde:

* “Geleneksel El Sanatları” benzeri programlar uzaktan eğitim veya açıköğretim kapsamında açılabilmiştir

* Mesleki eğitim odaklı önlisans programları içinde el sanatlarına yakın içerikler sunulmuştur

* Üniversiteler belirli yıllarda pilot ya da kontenjan bazlı programlar açabilmiştir

Yani sistem daha çok “sabit bölüm listesi” mantığında değil, “dönemsel ihtiyaçlara göre şekillenen program havuzu” gibi çalışır.

Bu nedenle kesin bir “vardır” ya da “yoktur” demek yerine, her yıl ÖSYM kılavuzunun dikkatle incelenmesi gerekir.

Neden Sürekli Açık Bir El Sanatları Programı Yok?

Bu sorunun arka planında aslında eğitim politikaları ve iş gücü planlaması yer alıyor. El sanatları alanı, doğası gereği üretim ve uygulama ağırlıklıdır. Bu da uzaktan eğitim için bazı sınırlamalar doğurur.

Özellikle şu nedenler etkili olur:

* Uygulamalı derslerin yoğunluğu

* Atölye gereksinimi

* Malzeme ve üretim süreçlerinin fiziksel olması

* Mezuniyet sonrası istihdam alanlarının bölgesel değişkenliği

Açıköğretim modeli ise daha çok teorik derslerin dijital ortamda yürütülmesine dayanır. Bu nedenle el sanatları gibi “el becerisi + fiziksel üretim” gerektiren alanlar her zaman geniş ölçekte açıköğretime uygun görülmeyebilir.

Alternatif Olarak Hangi Bölümler Düşünülebilir?

El sanatlarına ilgi duyan biri için açıköğretimde birebir aynı isimle bir program bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Ancak aynı ilgi alanına yönelen alternatifler vardır:

* Grafik tasarım temelli önlisans programları

* Moda tasarımına giriş niteliğindeki bölümler

* Kültürel miras ve turizm odaklı programlar

* Tasarım düşüncesini geliştiren açıköğretim dersleri

Burada önemli olan, sadece bölüm adı üzerinden değil, kazanım üzerinden düşünmek. El sanatlarına ilgi duyan biri için üretim kültürü, estetik bakış ve tasarım düşüncesi farklı bölümlerde de gelişebilir.

Kimler İçin Açıköğretim Daha Mantıklı Bir Seçim Olur?

Açıköğretim sistemi özellikle şu profiller için daha uyumludur:

* Çalışırken eğitimine devam etmek isteyenler

* Farklı şehirde yaşadığı için örgün eğitime erişimi sınırlı olanlar

* Akademik bir diploma hedefleyip aynı zamanda başka beceriler geliştirenler

* Zaman yönetimini kendi planlamak isteyen bireyler

El sanatları gibi uygulamalı alanlara ilgi duyan biri için ise açıköğretim tek başına yeterli olmayabilir. Çünkü üretim pratiği, çoğu zaman birebir atölye deneyimiyle gelişir.

Daha Gerçekçi Bir Yol Haritası

Bu alana ilgi duyan biri için en gerçekçi yaklaşım genellikle hibrit bir yol olur:

* Teorik bilgiyi açıköğretim veya uzaktan eğitimden almak

* Pratik beceriyi kurslar, atölyeler veya sertifika programlarıyla geliştirmek

* Yerel belediye kursları, halk eğitim merkezleri veya özel atölyeleri değerlendirmek

Bu kombinasyon, sadece diploma odaklı bir ilerlemeden daha somut bir yetkinlik kazandırabilir. Çünkü el sanatlarında asıl değer çoğu zaman üretim kalitesiyle ölçülür.

Sonuç Yerine Bir Çerçeve

Açıköğretimde “2 yıllık El Sanatları bölümü” sorusu, ilk bakışta basit gibi görünse de aslında sistemin yapısını anlamayı gerektiriyor. Sabit bir bölüm listesinden ziyade, değişken ve dönemsel açılan programlardan oluşan bir yapı söz konusu.

Bu yüzden en sağlıklı yaklaşım, her yıl güncellenen üniversite ve ÖSYM kılavuzlarını kontrol etmek ve “tek bir bölüm adı” yerine “alan bazlı eğitim seçeneklerini” değerlendirmek olur.

El sanatları ilgisi ise bu sistem içinde tamamen kaybolmuş değil; sadece farklı kanallara dağılmış durumda. Bu da aslında günümüz eğitim dünyasının daha esnek ama biraz da takip gerektiren doğasının bir sonucu olarak okunabilir.