Güney Kore mahkemesi askıya alınmış başbakanı eski haline getiriyor

AMate

Global Mod
Global Mod
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, ülkenin anayasa mahkemesinin geçen yılın sonlarında Ulusal Meclis tarafından kabul edilen itiraz hareketini reddetmesinin ardından Pazartesi günü başkanlık görevi gördü.

Han, milletvekilleri muhafazakar cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'u 14 Aralık'ta o ayın başlarında kısa ömürlü sıkıyönetim ilanıyla etkiledikten sonra dizginleri ülkeye teslim etti.

Beyanname bir yasama oyu ile hızla devrilmesine rağmen, Yoon, rakiplerin ülkenin anayasasını ihlal ettiğini söylediği bir eylem olan Ulusal Meclis ve Ulusal Seçim Komisyonu'nu fırlatmak için özel kuvvet askerleri gönderdi.

Ancak seçilmiş bir yetkili olmayan Han, kısa süre sonra ülkenin Liberal muhalefetinden sıkıyönetim beyanında da suç ortağı olduğu ve üç ulusal meclise aday gösteren aday atayarak ülkenin anayasa mahkemesindeki eleştirel boşlukları doldurmayı reddettiği için suçlamalarla karşılaştı. Bu boş pozisyonlardan ikisi doldurulurken Han itibaren ve askıya alındı.

Mahkemenin dokuz adaletinden en az altısı, Yoon'un itirazının onaylanması için oy kullanmalıdır ve bu da dokuz sandalyenin tamamı doldurulursa Yoon'un muayenehanesini daha olası hale getirir.

Han'ın 27 Aralık'taki kendi suçlamasından ve askıya alınmasından bu yana, Maliye Bakanı Choi Sang-Mok başkan vekili olarak görev yapıyordu.

Anayasa mahkemesi Pazartesi günü kararında Han'ın adaletleri atamayı reddetmesinin anayasaya aykırı olduğunu ancak ithalatı haklı çıkaracak kadar ciddi olmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi, aynı zamanda cezai ayaklanma suçlamalarıyla da karşılaşan Yoon'un itirazına ne zaman karar vereceğini henüz açıklamamıştır. Eğer itirazının desteklenmesi halinde, ülkenin yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için 60 günü olacak.

Mahkemenin Yoon'un itirazına ilişkin müzakeresi, Güney Kore'nin 63 gün sonra eski haline getirilen ve 91 gün sonra görevden alınan diğer iki suçlu başkanınınkini zaten aştı.

Aylarca süren liderlik boşluğu, Trump yönetiminin ticaret savaşları ve Yoon'un suçlamasıyla güçlendirilmiş yerli partizan bölünmeleri tarafından körüklenen derin siyasi bozukluk ve belirsizlik döneminde Güney Kore'nin kararsız olduğu endişelerine yol açtı.

Birçok Güney Koreli, Yoon'un yeni bir sikkelerle eski haline getirilebileceğine dair korkularını anlatıyor: “Ayaklanma Uykusuzluğu”.

50 yaşındaki bir öğretmen olan Chun Hyeon-Joo, “Tüm ülkenin yasadışı ve anayasaya aykırı sıkıyönetim ilanını televizyonda gerçek zamanlı olarak izlediği göz önüne alındığında, Yoon'un itiraz duruşmasının neden bu kadar uzun sürdüğünü anlayamıyorum” dedi.

“Sıkıyönetim beyanından bu yana hissettiğim stres belki de hayatımda hissettiğim en kötü şey.”

Pazartesi günü başkan olarak görev yapmak için ilk gününde Han, gazetecilere istikrarlı bir el sağlamaya çalışacağına dair güvence verdi.

“Önce en acil konularla ilgileneceğimden emin olacağım” dedi.

“Bence Güney Kore halkı derin çatışmacı siyasi manzaraya bakıyor ve 'bunu yapmamalıyız' olduğunu açıkça ortaya koyuyor.”

Muhalefet yasa koyucuları talep ettiği için Anayasa Mahkemesi için kalan son adayı atayıp atamayacağı sorulduğunda Han, soruyu kaçtı.