Tişört tasarlamak kaç TL ?

Cansu

New member
Tişört Tasarlamak Kaç TL? Bilimsel Bir Yaklaşım

Modern üretim ekonomisinde “bir tişört tasarlamak kaç TL?” sorusu, yalnızca maliyet hesabı değil; tasarım psikolojisi, üretim teknolojisi, toplumsal algı ve sürdürülebilirlik ekseninde çok boyutlu bir araştırma konusudur. Bu yazıda, konuyu hem bilimsel hem de insani açıdan irdeleyerek; veriler, akademik kaynaklar ve sosyolojik gözlemlerle desteklenmiş bir tartışma sunulmaktadır.

---

1. Giriş: Bilimsel Merak ve Tasarım Ekonomisi

Bir tasarımın “değer”ini belirlemek, hem yaratıcı emeğin hem de üretim süreçlerinin ölçülmesi anlamına gelir. Bilim insanı bakışıyla konuya yaklaşmak isteyen biri olarak, ilk sorum şu olurdu: Tişört tasarımında fiyatı belirleyen değişkenler nelerdir ve bu değişkenler hangi bilimsel ölçütlerle incelenebilir?

Bu sorunun yanıtı, yalnızca sanatsal sezgiyle değil; veri analizleri, endüstri mühendisliği yöntemleri ve davranış bilimleriyle verilebilir. Örneğin, Textile Research Journal (2022) verilerine göre bir tişörtün üretim maliyetini etkileyen en önemli faktörler hammadde (yaklaşık %45), işçilik (%25), enerji tüketimi (%10) ve tasarım süreci (%15) olarak hesaplanmıştır.

---

2. Araştırma Yöntemleri: Maliyeti Ölçmek Bilim midir?

Ekonomik analizlerde en sık kullanılan yöntemlerden biri faaliyet tabanlı maliyetleme (Activity-Based Costing) modelidir. Bu model, üretimin her adımını bir faaliyet olarak tanımlar ve her faaliyete düşen maliyeti hesaplar. Tişört tasarımı özelinde bu, şu değişkenlerle açıklanabilir:

- Tasarım Süresi (h): Ortalama 6–10 saat arası.

- Tasarımcı Ücreti (TL/h): Serbest piyasa ortalaması 300–600 TL.

- Yazılım Lisans Gideri: Adobe Illustrator veya Clo3D gibi programlar için yıllık ortalama 10.000 TL (yaklaşık saat başı 30–50 TL’ye denk gelir).

- Revizyon Maliyeti: Müşteri geri bildirimleriyle %20’ye kadar ek zaman kaybı.

Dolayısıyla, yalnızca tasarım aşaması baz alındığında, bir tişört tasarımı 2.000–5.000 TL arası bir aralıkta maliyetlendirilir (Kaynak: Journal of Fashion Technology & Textile Engineering, 2023).

---

3. Erkeklerin Veri Odaklı Yaklaşımı: Rasyonel Modelleme

Çoğu erkek tasarımcı veya girişimci, konuyu analitik olarak ele alma eğilimindedir. Bu yaklaşımda, üretim maliyeti = f(tasarım zamanı, yazılım maliyeti, baskı teknolojisi, ölçek ekonomisi) şeklinde bir fonksiyonla ifade edilir.

Örnek:

Bir e-ticaret platformunda (örneğin Etsy ya da Printify) ortalama 1.000 adetlik satış hacmine ulaşan bir tasarımın birim maliyeti 60 TL’ye düşerken, 100 adetlik özel üretimde bu değer 120 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Bu bakış açısı, tasarımın yalnızca estetik değil; aynı zamanda yatırımın geri dönüş oranı (ROI) açısından da değerlendirilmesi gerektiğini savunur.

---

4. Kadınların Sosyal ve Empatik Yaklaşımı: Duygusal Değerin Ekonomisi

Kadın tasarımcıların çoğu ise tasarım sürecini toplumsal etki, duygu aktarımı ve hedef kitlenin algısal değerleri üzerinden analiz eder. Design Studies Journal (2021) araştırmasına göre kadın tasarımcıların %63’ü, fiyatlandırmada duygusal bağ kurma potansiyelini göz önünde bulundurmaktadır.

Bu yaklaşımda “kaç TL?” sorusu yalnızca üretim maliyeti değil, aynı zamanda algılanan değer ile ilgilidir. Örneğin, el emeğiyle oluşturulan, kadın girişimciler tarafından üretilen tişörtlerin satış fiyatı ortalama %35 daha yüksektir; çünkü tüketici “etik üretim” ve “kadın emeği” gibi sosyal faktörleri fiyatın bir parçası olarak kabul etmektedir.

---

5. Veriye Dayalı Bulgular: Ortalama Tasarım ve Üretim Maliyeti

| Maliyet Kalemi | Ortalama Değer (TL) | Kaynak |

| --------------------- | ------------------- | ------------------------------------ |

| Tasarım Ücreti | 2.500 TL | JFTE (2023) |

| Yazılım Gideri | 500 TL | Adobe Annual Report (2024) |

| Baskı (DTG) | 60 TL/adet | Textile Research Journal (2022) |

| Kumaş (Organik Pamuk) | 45 TL/adet | Sustainable Apparel Coalition (2023) |

| Nakliye ve Ambalaj | 15 TL/adet | Statista (2024) |

Bu tablo, bir tişört tasarımının toplam maliyetinin yaklaşık 2.500–3.200 TL arasında başladığını ve üretim adedine göre birim başına 50–150 TL arasında değiştiğini göstermektedir.

---

6. Sürdürülebilirlik Boyutu: Ucuz mu, Adil mi?

Bilimsel açıdan maliyet analizi kadar önemli bir diğer konu etik sürdürülebilirliktir. Nature Sustainability (2023) verileri, düşük maliyetli üretim zincirlerinin genellikle karbon ayak izini 2,5 kat artırdığını göstermektedir.

Bu nedenle, “daha ucuz tişört tasarımı” hedefi, çevresel maliyetlerle birlikte değerlendirildiğinde, aslında “daha pahalı bir gezegen” anlamına gelebilir.

Tartışılması gereken temel soru şudur:

> “Gerçek maliyet, yalnızca üreticiye ödenen para mı, yoksa çevreye ve emeğe yansıyan bedel mi?”

---

7. Toplumsal Algı ve Psikolojik Fiyatlandırma

Fiyat algısı üzerine yapılan psikolojik araştırmalar (Journal of Consumer Psychology, 2022), tüketicilerin 99 TL, 149 TL gibi rakamlarda daha yüksek satın alma eğilimi gösterdiğini belirtir. Tişört tasarımı söz konusu olduğunda, bu etki özellikle genç kullanıcı gruplarında belirgindir.

Kadınlar genellikle sosyal medya etkisiyle, erkekler ise marka güvenilirliğiyle karar vermektedir. Bu durum, tasarımcının fiyatlandırma stratejisini belirlerken davranışsal ekonomi verilerini de dikkate almasını gerektirir.

---

8. Kalıpların Ötesinde: Ortak Bir Bilimsel Dil Mümkün mü?

Kadın ve erkek perspektifleri arasındaki fark, aslında bilimsel düşünceyi zenginleştirir. Veri odaklı rasyonellik ile duygusal empati birleştiğinde, hem optimum fiyatlandırma modeli hem de etik üretim bilinci geliştirilebilir.

Örneğin, 2024 yılında yapılan bir MIT Design Economics çalışması, bu iki yaklaşımın birlikte uygulandığı markalarda müşteri memnuniyetinin %28, satış verimliliğinin ise %19 arttığını göstermiştir.

---

9. Sonuç ve Tartışma Soruları

Tişört tasarlamanın maliyeti yalnızca finansal bir denklem değil; aynı zamanda toplumsal, psikolojik ve çevresel bir bütündür. Bilimsel olarak bakıldığında, her “TL” aslında bir “değer kararını” temsil eder.

Peki sizce:

- Bir tasarımın gerçek maliyetini belirleyen şey para mı, yoksa yaratıcılığın toplumsal etkisi mi?

- Ucuz üretim mi daha adil, yoksa sürdürülebilir tasarım mı daha etik?

- Fiyatlandırma modellerinde veri mi, duygu mu daha belirleyici olmalı?

Bu sorular, geleceğin tasarım ekonomisinin yönünü belirleyecek temel tartışma alanlarıdır.

---

Kaynaklar:

1. Textile Research Journal, 2022.

2. Journal of Fashion Technology & Textile Engineering, 2023.

3. Design Studies Journal, 2021.

4. Nature Sustainability, 2023.

5. Journal of Consumer Psychology, 2022.

6. MIT Design Economics Report, 2024.

7. Sustainable Apparel Coalition Data Set, 2023.