Kimler çeyiz parası alabilir ?

Cansu

New member
Çeyiz Parası: Kimler Alabilir, Kimler Alamaz?

Merhaba dostlar,

Forumda şöyle bir konu açayım dedim; hani şu düğün telaşı, davetiye seçimi, “halamı mı masaya yakın oturtayım yoksa en arkaya mı göndereyim?” derken insanın aklına gelmeyen ama çok işine yarayan bir şey var: çeyiz parası. Evet yanlış duymadınız, devletin düğün ekonomisine minik de olsa katkı sağladığı bir nimet. Ama işte mesele şu: Kim bu nimetten faydalanabiliyor, kim kapıdan eli boş dönüyor?

Hadi hem eğlenceli hem samimi bir bakış açısıyla, kadınların empatisiyle erkeklerin stratejilerini harmanlayarak bir beyin fırtınası yapalım.

---

Önce Şunu Netleştirelim: Çeyiz Parası Nedir?

Çeyiz parası, resmi adıyla “evlenme ödeneği”, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan bir hak. Yani devlet diyor ki: “Kızım sen yetim aylığı alıyorsan, evlenirken sana bir düğün hediyesi de bizden olsun.” Ve hop! 24 aylık yetim aylığını topluca ödeyiveriyor.

Burada erkeklerin kafasında direkt hesap makinesi çalışmaya başlar:

- “Kaç para yapar bu?”

- “Evlendikten sonra kredi kartı borcuna gömülürüz, bari şu parayı mobilyaya ayıralım.”

Kadınların yaklaşımı ise daha empatik olur:

- “Ayy çok güzel bir destek, bak devlet de benim mutluluğuma ortak oluyor sanki!”

- “Hadi şu parayla balayına biraz daha renk katalım.”

Yani aynı konu, iki farklı ruh haliyle farklı yerlere gidiyor.

---

Kimler Çeyiz Parası Alabilir?

Burada işin püf noktaları var. Devlet her evlenene koşup “Buyur kızım, al sana çeyiz parası” demiyor. Şartları yerine getirenler faydalanabiliyor.

1. Kadın Olmak

- Evet beyler, üzgünüm ama bu para size yok. Çeyiz parası sadece yetim aylığı alan kız çocuklarına veriliyor. Erkeklere “Çeyiz parası değil, çalışma azmi verelim” denmiş gibi bir durum.

2. Yetim Aylığı Alıyor Olmak

- Anne veya babasından dolayı SGK’dan yetim maaşı alan kızlar bu haktan yararlanabiliyor. Eğer daha önceden böyle bir maaş yoksa, çeyiz parası hayal olur.

3. Resmi Nikâh Şartı

- “Biz zaten 5 yıldır beraberiz, imam nikâhımız da var, komşular bile düğünümüze geldi” gibi söylemler maalesef burada geçmiyor. Resmi nikâh yoksa çeyiz parası da yok.

4. İlk Evlilik Olması

- İşin en can alıcı kısmı burası. Çeyiz parası sadece ilk evlilikte veriliyor. İkinci kez gelinlik giymek isteyenler için devlet “Kusura bakma, bir kere verdik, gerisi sana kalmış” diyor.

---

Çeyiz Parasını Almanın Stratejileri

Burada erkeklerin çözüm odaklı zihniyeti devreye giriyor. Forumlarda sık gördüğümüz diyalogları düşünün:

- Erkek: “Bak hayatım, parayı alabilmek için şu belgeleri hazırlayalım, SGK’ya giderken sıra numarasını sabah erkenden alalım, hatta internetten başvuru var mı ona bakalım.”

- Kadın: “Tamam ama bak dilekçeyi yazarken memura nazik davran, belki işimizi daha hızlı halleder.”

Bir bakıma satranç hamlesi gibi ilerleyen süreç. Çünkü devlet kapısında zamanlama, belge tamlığı ve stratejik sabır şart.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı

Kadınların bakışı ise biraz daha duygusal:

- “Ayy bu para bana annemden, babamdan yadigâr gibi geliyor. Onların hakkıyla düğünümde bana destek olunuyor.”

- “Belki bu parayla eşimle evimizin ilk köşesine sıcacık bir anı bırakırız.”

Yani erkeklerin Excel tablosu yaptığı yerde kadınlar kalplerine minik çiçekler çiziyor.

---

Sık Sorulan Forum Soruları

- “Benim kardeşim erkek ama o da yetim aylığı alıyor. Ona yok mu?”

Hayır, maalesef yok. Erkeklere bu ödenek verilmez.

- “Çeyiz parasını aldım ama 1 yıl içinde boşandım. Maaşımı geri alabilir miyim?”

Evet, boşanırsanız yetim aylığınız tekrar bağlanıyor. Ama çeyiz parasını iade etmiyorsunuz. Yani bir nevi devletin size düğün hediyesi baki kalıyor.

- “Evlenmeden önce başvurmalı mıyım?”

Hayır, resmi nikâh sonrası başvuru yapılabiliyor. Ama fazla beklememek mantıklı.

---

Mizahi Bir Bakışla Çeyiz Parası

Forumda bir arkadaş şöyle demişti:

- “Devlet bana 24 aylık maaşı verince sandım ki düğün salonunu Paris’te tutacağım. Sonra öğrendim ki ancak koltuk takımıyla perdeler denk geliyor.”

Bir diğeri ise:

- “Keşke erkeklere de verselerdi, ben de çeyiz parasını PlayStation’a yatırırdım. Evlenirken mutluluğun temeli sonuçta, değil mi?”

Bu tür yorumlar çeyiz parasının sadece bir maddi destek değil, aynı zamanda sosyal medyada mizah kaynağı olduğunu da gösteriyor.

---

Sonuç Olarak

Çeyiz parası, düğün masrafları arasında dev gibi görünen rakamların yanında küçük bir katkı gibi görünse de aslında manevi yönüyle oldukça değerli. Kadınlar için bir güvence, erkekler için ise “stratejik bütçe desteği”.

Sonuçta, kimler çeyiz parası alabilir sorusunun cevabı net: Yetim aylığı alan kız çocukları, ilk evliliklerinde, resmi nikâh sonrası SGK’ya başvurduklarında bu haktan yararlanabilir.

Forumun ruhuna uygun bir kapanış yapayım:

Arkadaşlar, çeyiz parasını alabilen alsın, alamayan da moralini bozmasın. Sonuçta evlilik dediğin şeyin en kıymetli parçası, para değil, huzur ve sevgi. Ama tabi kimse de “Mobilya taksitleri” kelimesini duyunca sevgisini test etmek istemez. 😄