Projeden alınan ev ne zaman satılabilir ?

Cansu

New member
Projeden Alınan Ev Ne Zaman Satılabilir?

Bir ev almak, özellikle proje aşamasındaki bir konut, çoğu zaman sadece yatırım ya da barınma planı değil, aynı zamanda ciddi bir zaman yönetimi meselesi. Üniversitede okurken bu konuyu araştırmaya başladım ve fark ettim ki, insanlar çoğunlukla “projeden aldığım evi hemen satabilir miyim?” sorusunu soruyor ama yanıtı birkaç unsurun kesişiminde saklı.

Sözleşme ve Yasal Düzenlemeler

Projeden alınan bir evin satılabilirliği öncelikle sözleşmeye bağlı. Kat karşılığı veya konut satış sözleşmeleri, genellikle devir tarihlerini ve satış kısıtlamalarını belirler. Burada dikkat edilmesi gereken ilk şey, müteahhitin sözleşmede yazdığı “devir öncesi satış yasağı” maddesidir. Bu madde, evin inşaat süreci tamamlanmadan başkasına devredilmesini engeller.

Kanunen, bazı durumlarda ön satış yapabilmek mümkün olsa da, banka kredisi kullanılmışsa veya devlet destekli konut projeleri söz konusuysa, ek kısıtlamalar gelebilir. Bu yüzden bir arkadaşımın yaşadığı örnekten yola çıkarak söyleyebilirim: Projeden aldığınız evi satmayı düşünüyorsanız, önce tapu devri ve inşaatın tamamlanma aşamasını netleştirmeniz gerekiyor.

İnşaatın Tamamlanması ve Tapu Devri

Evin inşaatı tamamlanmadan satılması çoğu zaman sözleşmeye ve yasalara takılır. Bu aşamada alıcıya devredilecek resmi bir tapu yoktur ve banka kredisi de kullanılamaz. Yani, projeden aldığınız ev “inşaat aşamasındayken” el değiştiremez diyebiliriz.

Tapu devri yapıldıktan sonra ise durum değişir. Tapu sahibi olarak, evinizi satmanız yasal açıdan mümkün hale gelir. Ancak burada pratik bir detay var: Devreye giren kredi ve vergi konuları. Satış yaparken KDV, tapu harcı ve varsa banka ipotekleri hesaplanır. Bu süreçleri bilmek, hem finansal planlama hem de hukuki sorumluluk açısından önemli.

Kredi ve Finansal Etkiler

Projeden alınan evin satışı, krediyle alındıysa farklı bir boyut kazanır. Eğer kredi kullanıldıysa, banka çoğunlukla evin satışını, kredi borcu kapatılmadan yapmanıza izin vermez. Burada çözüm, borcun tamamını kapatmak veya bankadan özel izin almak olabilir. Üniversitede araştırırken gördüm ki, bazı bankalar devreye özel prosedürler koyuyor ama çoğunlukla satış devri tapuda kredi kapatıldıktan sonra mümkün oluyor.

Kısaca, krediyle alınmış bir projeden evin satışı, yalnızca tapu devri ve borcun kapatılması sonrası pratik bir adım haline geliyor. Bu da demek oluyor ki, “Projeden aldım, birkaç ay sonra satayım” düşüncesi çoğu zaman gerçekçi değil.

Yatırım ve Piyasa Dinamikleri

Projeden alınan evi ne zaman satabileceğiniz sadece yasal ve finansal kurallarla belirlenmez; piyasa koşulları da kritik bir rol oynar. İnşaat tamamlandıktan hemen sonra, evin değeri hâlâ yükselişte olabilir ama talep ve fiyat dengesi değişebilir. Üniversitedeyken okuduğum bazı piyasa raporları gösteriyor ki, yeni projelerden alınan evlerin ilk birkaç yıl içinde satışı çoğunlukla sınırlı kazanç sağlar; ancak birkaç yıl beklemek, değer artışı açısından daha mantıklı olabiliyor.

Ayrıca, projeden alınan evler genellikle teslim aşamasında dekorasyon veya küçük tamirat ihtiyaçlarıyla gelir. Bu durum, alıcıyı bulmayı etkileyebilir. Yani bir evin satışa çıkabileceği tarih ile pratik olarak iyi bir fiyatla satılabileceği tarih aynı olmayabilir.

Devlet Destekleri ve Özel Koşullar

Bazı devlet destekli projelerde, evlerin satışı belirli sürelerle kısıtlanmış olabilir. Örneğin, TOKİ veya sosyal konut projelerinde, alıcının devri belirli bir süre beklemesini gerektiren düzenlemeler bulunuyor. Üniversitede araştırırken fark ettim ki, bu süre çoğunlukla 3 ila 5 yıl arasında değişiyor. Bu, bir yatırımcı veya ev sahibi için kritik bir zaman planlaması demek.

Özetle, projeden alınan evin satışı; sözleşme, inşaatın tamamlanması, tapu devri, kredi durumu, piyasa koşulları ve varsa devlet kısıtlamalarıyla doğrudan bağlantılı. Bu unsurların hepsi bir araya geldiğinde, evin ne zaman satılabileceği netleşiyor.

Sonuç ve Pratik Öneriler

Projeden alınan evin satılabilirliği, tek bir tarih veya standart bir kural ile belirlenemez. Her projenin sözleşmesi, kredilendirme durumu ve yerel yönetim uygulamaları farklıdır. Ancak genel olarak söylemek gerekirse:

* İnşaat tamamlanmadan ev satılamaz.

* Tapu devri yapıldıktan sonra satış yasal olarak mümkün olur.

* Kredi kullanıldıysa, satış öncesi borcun kapatılması gerekir.

* Devlet destekli projelerde, özel süre kısıtlamaları olabilir.

* Piyasa koşulları ve evin durumu, pratik olarak satış tarihini etkiler.

Bir üniversite öğrencisi olarak araştırdığımda, bu sürecin sadece yasal ve finansal boyutla sınırlı olmadığını fark ettim. Planlama yapmak, doğru zamanı beklemek ve piyasayı okumak, projeden alınan evin satışını hem sorunsuz hem de kazançlı hale getiriyor. Yani merak edip hemen satmayı düşünmek yerine, tüm detayları bir araya getirmek gerekiyor; bu, hem bilinçli bir karar hem de uzun vadede kazançlı bir yaklaşım.